Απεργίες στη Χιλή για το Ισχύον Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα

Χιλιανοί εργαζόμενοι και κοινωνικές οργανώσεις προχώρησαν την Παρασκευή σε απεργία σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα που λειτούργησε για πρώτη φορά επί δικτατορίας Πινοσέτ και θέτει τη μέση σύνταξη κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Η διαμαρτυρία, που συνέπεσε με απεργία των δημόσιων υπαλλήλων και η οποία διεκδικούσε την αύξηση των μισθών, ξεκίνησε νωρίς το πρωί όταν οι διαδηλωτές έκαψαν 20 οδοφράγματα, δύο λεωφορεία και μπλόκαραν την κυκλοφορία σε τουλάχιστον 27 περιοχές του Σαντιάγο.

Η διαμαρτυρία έπεται πολλών πορειών στις οποίες οι Χιλιανοί βγήκαν στους δρόμους για αν διεκδικήσουν την κατάργηση του λεγόμενου AFP, το οποίο εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να καταθέτουν ένα μέρος των μισθών τους και ένα τέλος σε λογαριασμούς που διαχειρίζονται ιδιώτες.Τα λεφτά τότε υποτίθεται ότι επανεπενδύονται στη χιλιανή οικονομία.

«Δεν έχω ιδέα ποια είναι η λύση, αλλά σίγουρα δεν είναι το AFP. Είμαι 70 χρονών, δούλευα πάνω από 40 χρόνια και η σύνταξή μου είναι 300.000 πέσος (410 ευρώ)», είπε ο Juan Ugarte, ένας από τους διαδηλωτές, στo ειδησεογραφικό μέσο AFP.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, έχουν δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα με την πρόσφατη ύφεση της χιλιανής οικονομίας. Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τα συνταξιοδοτικά ταμεία άλλαξαν τα ποσοστά, το οποίο θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι που θα βγαίνουν στη σύνταξη από εκείνη τη μέρα θα λαμβάνουν κοντά στο 2.1% λιγότερα χρήματα.Οι διαδηλωτές λένε ότι το σύστημα του Πινοσέτ έχει αφήσει 10.000.000 Χιλιανούς συνταξιούχους με εξαιρετικά μικρές συντάξεις, ενώ κάποιοι από αυτούς παίρνουν λιγότερα χρήματα και από τον κατώτατο μισθό που βρίσκεται γύρω στα 350 ευρώ το μήνα. Επικριτές αυτού του συστήματος λένε ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται ως ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά περισσότερο ως ένα καθεστώς αναγκαστικής αποταμίευσης.

Το σύστημα αυτό προωθήθηκε από τους λεγόμενους Chicago Boys, που ήταν οικονομολόγοι, εκπαιδευμένοι στις ΗΠΑ και βοήθησαν στην εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου στη Χιλή, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ από το 1973 μέχρι το 1990.

Η Πρόεδρος Bachelet ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο θα βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα 12 σχεδιασμένων μεταρρυθμίσεων το οποίο θα περιλαμβάνει καθολική ελάχιστη σύνταξη, μείωση των τελών και την υποχρέωση των εργοδοτών να συμβάλλουν στο σύστημα για πρώτη φορά, αυξάνοντας την συνολική συμβολή από το 10 στο 15%.Η δικτατορία του Pinochet διήρκεσε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 μέχρι το 1990 και πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν εκείνη την εποχή διαπερνούν ακόμα το χιλιανό Σύνταγμα. Στο καθεστώς αυτό στέρησε τη ζωή σε 3.200 ανθρώπους και βασάνισε άλλους 38.000.

Πηγή: teleSUR
Εκτύπωση άρθρου