Αποχαιρετιστήριο Τετραήμερο για τον Κάστρο στην Κούβα

Φωτογραφία από Reuters

Το απόγευμα της Τρίτης πολλά ηγετικά στελέχη της Λατινοαμερικάνικης Αριστεράς, όπως ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, και ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, βρέθηκαν μαζί με χιλιάδες Κουβανών σε μια μαζικότατη τελετή στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, στη μνήμη του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Η εν λόγω πλατεία ήταν και το ίδιο σημείο, στο οποίο ο Φιντέλ συνήθιζε να εκφωνεί τους λόγους του για παραπάνω από μισό αιώνα. Την Τρίτη, λοιπόν, το σημείο αυτό γέμισε από χιλιάδες Κουβανών -και όχι μόνο- που ήθελαν να αποδώσουν φόρο τιμής στον Κουβανό ηγέτη, αφήνοντας λουλούδια σε μια απεικόνιση του Φιντέλ με στρατιωτικά ρούχα.

Την επόμενη μέρα, ένα καραβάνι, το οποίο θα μεταφέρει τις στάχτες του Φιντέλ, ξεκινάει από την Αβάνα  για να φτάσει στην πόλη Santiago de Cuba, η οποία και θα είναι η «τελευταία κατοικία» του. Πρόκειται για την αντίστροφη αναπαράσταση του ιστορικού ταξιδιού που είχε κάνει ο Φιντέλ από το Σαντιάγο στην Αβάνα το 1959,  μετά την επικράτηση των κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων έναντι των ΗΠΑ και της δικτατορίας του Μπατίστα. Το καραβάνι θα περάσει από πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας, προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοι της Αβάνας να πουν ένα τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που οδήγησε την Κούβα στην ανεξαρτησία. Φεύγοντας από την Αβάνα, θα περάσει επίσης από πολλές επαρχίες της Κούβας, καταλήγοντας στο Σαντιάγο στις 3 Δεκέμβρη.

Το τετραήμερο εις μνήμην του Φιντέλ θα λήξει με μια τεράστια τελετή «κηδείας» στο Σαντιάγο, όπου οι στάχτες του θα τοποθετηθούν στο Κοιμητήριο της  Santa Ifigenia , στο οποίο επίσης έχουν θαφτεί τόσο ο Κουβανός ήρωας της επανάστασης, Jose Marti , όσο και άλλων εθνικών ηρώων. Αποχαιρετώντας τον άνθρωπο που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των Κουβανών ως υπερασπιστής της εθνικής ανεξαρτησίας του νησιού, ηγέτης των φτωχών και προάγγελος της ελευθερίας, ο Μαδούρο δημοσίευσε τα λόγια του ίδιου:

«Εγώ έκανα αυτά που είχα να κάνω, τώρα είναι η σειρά σας».

Εκτύπωση άρθρου