Αργεντινή: Εντείνονται οι Πιέσεις για Απελευθέρωση της Μιλάγρο Σάλα

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης Μάκρι να απορρίψει το αίτημα άμεσης απελευθέρωσης της Μιλάγκρο Σάλα, που επέδωσε η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (Ο.Ε.Α) δια του προέδρου της, Λουίς Αλμάγρο, έπειτα και από τη δημοσίευση στα τέλη Οκτωβρίου των σχετικών γνωματεύσεων τόσο της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) όσο και της ειδικής Επιτροπής Αυθαίρετων Κρατήσεων, του Τμήματος Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τα πορίσματα και των δύο επιτροπών, η κράτηση της Σάλα παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές ελευθερίας της έκφρασης.

Διάσημη ακτιβίστρια σε όλη την Λατινική Αμερική και ηγετική μορφή του κινήματος των Piqueteros στην ίδια την Αργεντινή, η Σάλα κρατείτε από τις 16 Ιανουαρίου του 2016, έπειτα από δίωξη που της ασκήθηκε από την νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση Μάκρι για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Jujuy. Λίγες μέρες μετά τη σύλληψή της, οι αρχές διεύρυναν το κατηγορητήριο, αποδεχόμενες ως βάσιμες τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή και παρακράτηση εσόδων που είχε κάνει εναντίον της ο Χεράρδο Μοράλες. Κυβερνήτης της επαρχίας Jujuy από το 2015, ο Μοράλες είχε αναδειχθεί σε βασικό πολέμιο της Asociación barrial Tupac Amaru, της οποίας ηγείται η Σάλα και η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση σειράς στεγαστικών και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων στην περιοχή, φοβούμενος την διαρκή επέκταση της επιρροής της.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υποστηρικτές της Σάλα στην Αργεντινή αλλά και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η δίωξή της φαίνεται να εμφορείται από πολιτικά κίνητρα, με στόχο την κάμψη των κινηματικών αντιδράσεων εν όψει του φιλόδοξου σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μάκρι, σε συνεργασία με συντηρητικούς κυβερνήτες όπως ο Μοράλες. Με τις αντιδράσεις στην ίδια την Αργεντινή να είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα έντονες, η δημόσια πλέον παρέμβαση του Ο.Ε.Α φαίνεται να οξύνει την αντιπαράθεση και να εκθέτει σε διεθνές επίπεδο την κυβέρνηση Μάκρι. Η Σάλα άλλωστε πέρα από ηγετική μορφή του ιθαγενικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος στην Αργεντινή, είναι από το 2015 και εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο Parlasur, το κοινοβούλιο δηλαδή της MERCOSUR, με το συνδυασμό Frente para la Victoria (FPV).

 

Εκτύπωση άρθρου