Το Δεκέμβρη θα Ανακοινώσουν την Υποψηφιότητα που Στηρίζουν οι Ζαπατίστας

Φωτογραφία της Magdalena Olszanowski via Art & Resistance 2013

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας (EZLN) και το Εθνικό Κογκρέσο των Αυτοχθόνων (CNI) φαίνεται να εμμένουν στην πρόθεσή τους να στηρίξουν κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2018, παρά την κριτική που έχουν δεχτεί -κατά βάση από αριστερίστικες οργανώσεις του Μεξικό, οι οποίες αντιμετώπιζαν τις εκλογές του 2018 ως ευκαιρία να «πέσει» το κυβερνόν κόμμα (IRP- Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα) και παράλληλα ν’ αποφευχθεί η επιστροφή στην εξουσία του επίσης συντηρητικού Εθνικού Κόμματος Δράσης (NAP). Μια υποψηφιότητα από τους Ζαπατίστας αναμένεται να «πάρει» ψήφους από την υποψηφιότητα του αριστεριστή πρώην δημάρχου της Πόλης του Μεξικό, Andres Manuel Lopez Obrador, ο οποίος σκοπεύει να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα. Στις εκλογές του 2006, ο Obrador είχε χάσει στην εκλογική αναμέτρηση, την ίδια χρονιά που οι Ζαπατίστας οργάνωσαν την «Άλλη καμπάνια», η οποία παρακινούσε τους Μεξικανούς να συμμετάσχουν σε πολιτικές δραστηριότητες και πέραν των εκλογών.

Ζαπατίστας και Αυτόχθονες σχεδιάζουν να συμβουλευτούν τις τοπικές κοινότητες, σχετικά με την υποψηφιότητα που θα παρουσιάσουν, διαδικασία που υπολογίζουν ότι θα λήξει στα τέλη Δεκέμβρη, οπότε θα ανακοινωθεί και το αποτέλεσμά της.

Με ανακοίνωσή τους, οι Υποδιοικητές του EZLN Moises και Galeano δήλωσαν ότι η Μόνιμη Συνέλευση του Εθνικού Κογκρέσου των Αυτοχθόνων θα παλινορθωθεί στις 29 Δεκεμβρίου του 2016, ενώ στις 30 και στις 31 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις «στρογγυλής τραπέζης», κατά τη διάρκεια των οποίων θα ανακοινωθεί και η κατάληξη των συζητήσεων με τις κοινότητες, σχετικά με το πρόσωπο της υποψήφιας για την Προεδρεία του Μεξικό.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι Υποδιοικητές προχώρησαν σε δηκτικά σχόλια, σχετικά με τις κριτικές που έχουν δεχτεί ως προς την πρόθεσή τους η υποψήφια να είναι γυναίκα και ιθαγενής, και ζήτησαν οικονομική στήριξη, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να συμμετέχει στη Συνέλευση του CNI.

«Προφανώς, αν πιστεύει κανείς ότι τα μέλη του Κογκρέσου των Αυτοχθόνων με το να μαζεύονται, να σκέφτονται και να αποφασίζουν συλλογικά παίζουν το παιχνίδι της δεξιάς και διακυβεύουν το πλεονέκτημα της θεσμικής αριστεράς, μπορεί να θέσει την οικονομική συμβολή του υπό τον όρο να τον υπακούν, ή να βάλει ένα σημείωμα τύπου «σας δίνω αυτά τα 2 πέσος, αλλά μην αφήσετε τους εαυτούς σας να χειραγωγηθούν από αυτόν τον τύπο με το καλυμμένο πρόσωπο», γράφουν στην ανακοίνωση, αναφερόμενοι στην εικονική φιγούρα του Galeano, που φοράει πάντα κουκούλα. «Ή μπορείτε απλά να κάνετε τη δωρεά σας και να προσπαθήσετε, όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, να μάθετε από αυτούς».

Εκτύπωση άρθρου