Εκουαδόρ: «Αυτή η επανάσταση συνεχίζεται»;

Σε έναν μάλλον δραματικό δεύτερο γύρο ο Λένιν Μορένο, υποψήφιος της κυβερνώσας Αλιάνσα Παίς επιβλήθηκε του βασικού του αντιπάλου Γκιγιέρμο Λάσο με 51,07% έναντι 48,93%. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα την περίοδο 2007-2013, ο Μορένο θεωρείται ως ένα από τα πιο χαρισματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με έντονη δραστηριοποίηση πάνω στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Παράλυτος και ο ίδιος στα κάτω άκρα έπειτα από επίθεση που δέχθηκε το 1998, εμπνεύστηκε και υλοποίησε κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα που έχουν διεξαχθεί στη Λατινική Αμερική για την καταγραφή και την υποβοήθηση ατόμων με κινητικές ή νοητικές δυσκολίες. Η πρωτοβουλία αυτή, γνωστή ως Misión Solidaria Manuela Espejo του χάρισε όχι μόνο μια υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης το 2012 αλλά και τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, θέση η οποία ενίσχυσε έτι περαιτέρω το προφίλ του «προστάτη των πιο αδύναμων» που ούτως ή άλλως είχε καλλιεργηθεί γύρω από το όνομά του.

Η δημοφιλία του ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα και η φήμη του ως «καθαρού» είναι που του έδωσαν και το χρίσμα για την διεκδίκηση της προεδρίας έναντι του Χόρχε Γκλάς, σημερινού και πρώην αντιπροέδρου με έντονο παρασκηνιακό ρόλο τόσο στη λειτουργία της κυβέρνησης όσο και τον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού. Η παραμονή του Γκλάς στην αντιπροεδρία δείχνει ακριβώς και τα όρια της αυτονομίας του νέου προέδρου. Παρά την σημαντική πρόοδο που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια στα πεδία της οικονομίας και της προνοιακής πολιτικής το σύστημα Κορέα επικρίθηκε δριμύτατα από εχθρούς και φίλους τόσο για το συγκεντρωτικό και έντονα προσωποκεντρικό του χαρακτήρα όσο και για την προσήλωσή του σε ένα μοντέλο ραντιέρικου και εξορυκτικού καπιταλισμού στηριγμένου στην υπερ-εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Στη διαπλοκή τους οι παράγοντες αυτοί δημιούργησαν κατά καιρούς έντονες συγκρούσεις τόσο με τα ισχυρά στο Εκουαδόρ ιθαγενικά κινήματα όσο και με τμήματα της ίδιας της εκλογικής βάσης της Αλιάνσα Παίς που αποξενώνονταν από τα φαινόμενα νεποτισμού και διαφθοράς που έκαναν σταδιακά την εμφάνισή τους.

Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και την σχετική συρρίκνωση της επιρροής της αλλά και την ανασυγκρότηση της δεξιάς αντιπολίτευσης η οποία είχε αποδυναμωθεί αισθητά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2010. Οι φετινές εκλογές ήταν άλλωστε οι πρώτες στις οποίες διεξήχθη και δεύτερος γύρος έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια. Η γενικότερη υποχώρηση της λεγόμενης «ροζ παλίρροιας» μετά την πτώση της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος στη Βραζιλία, την ήττα των περονιστών στην Αργεντινή και την επιδεινούμενη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα σίγουρα επηρέασε την ανάπτυξη αυτών των δυναμικών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Γκιγιέρμο Λάσο επιδόθηκε σε μια πολύ επιθετική προεκλογική καμπάνια που υποσχόταν από την παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Βρετανικές αρχές μέχρι την αναθεώρηση της προνοιακής πολιτικής και την ομαλοποίηση των σχέσεων με το ΔΝΤ και την Ουάσιγκτον μετά την ρήξη που είχε επέλθει επ’ αφορμής της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας από την κυβέρνηση Κορέα.

Το υπερβολικά νεοφιλελεύθερο προφίλ του Λάσο, ειρήσθω εν παρόδω τραπεζίτη και γόνου αστικής οικογενείας από το Σαντιάγο ντε Γουαδακίλ, και οι υποσχέσεις του Μορένο για μεγάλες επενδύσεις με στόχο την αντιμετώπιση του πιεστικού στεγαστικού προβλήματος («Casa Para Todos»), την ενίσχυση των προνοιακών επιδομάτων («Toda Una Vida») και την επέκταση του δικτύου των δημοσίων πανεπιστημίων, τελικά έκριναν την αναμέτρηση υπέρ του δεύτερου. Η πτώση όμως των τιμών των πρώτων υλών, η αλλαγή του περιφερειακού συσχετισμού δύναμης και κυρίως η αδρανοποίηση της βάσης της Αλιάνσα Παίς και η μερική ρήξη με τα κοινωνικά κινήματα που άλλοτε αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της «επανάστασης των πολιτών», όπως αυτό-ονομάζονταν οι κυβερνήσεις του Ραφαέλ Κορέα, προμηνύουν μια μάλλον δύσκολη πορεία. Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ο ίδιος ο Μορένο φάνηκε πιο αισιόδοξος «δεν θα σας προδώσουμε ποτέ, αυτή η επανάσταση συνεχίζεται» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Άγγελος Κοντογιάννης-Μάνδρος

Εκτύπωση άρθρου