Εκουαδόρ: Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης υπόσχεται να ανακαλέσει την παροχή ασύλου στον Assange

O Guillermo Lasso, πρώην τραπεζίτης και ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης στο Εκουαδόρ  δήλωσε ότι θα ανακαλέσει το άσυλο που έχει παρασχεθεί στον Julian Assange από το 2012

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The Guardian που δημοσιεύτηκε σήμερα (Πέμπτη 9/2) ο υποψήφιος για την προεδρία του Εκουαδόρ και ηγέτης του δεξιού κόμματος CREO, Guillermo Lasso υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει στις επερχόμενες θα ανακαλέσει το άσυλο που παρασχέθηκε στον πληροφοριοδότη του Wikileaks, Julian Assange, θεωρώντας ότι πλέον δεν είναι απαραίτητο.

«Ο λαός του Εκουαδόρ έχει σηκώσει ένα τεράστιο βάρος, που δεν χρειάζεται να συνεχίζει να σηκώνει», δήλωσε ο Lasso κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Quito. «Θα ζητήσουμε ευγενικά από τον κύριο Assange να φύγει από τη χώρα εντός 30 ημερών από την έκδοση του διατάγματος».

Ο Assange έχει παγιδευτεί στην πρεσβεία του Λονδίνου στο Εκουαδόρ από το 2012, όταν η κυβέρνηση του Rafael Correa του προσέφερε άσυλο επειδή θεώρησε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και ανησυχούσε για ενδεχόμενο βασανισμό του αν τελικά εκδιδόταν στις ΗΠΑ -δεδομένου ότι τα Wikileaks είχαν δημοσιεύσει 500.000 απόρρητους φακέλους του στρατού για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε εγκλήματα πολέμου σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ο Assange συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης στη Σουηδία. Το Η.Β. και η Σουηδία αρνήθηκαν να εγγυηθούν τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ – όπου οι συνθήκες κράτησης της πληροφοριοδότριας Chelsea Manning προσιδίαζαν σε βασανισμό σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. Τελικά το Εκουαδόρ του προσέφερε άσυλο στη βάση διεθνών συμβάσεων για την προστασία των ατόμων που διώκονται για πολιτικούς λόγους.

Μόλις τον προηγούμενο χρόνο ο Ο.Η.Ε. απεφάνθη ότι οι κυβερνήσεις του Η.Β και της Σουηδίας είναι ένοχες για αυθαίρετη κράτηση του Assange από τη στιγμή που αρνούνται να εγγυηθούν τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο Lasso είναι αρκετά πίσω από τον αριστερό υποψήφιο Lenin Moreno του κόμματος Alianza (Συμμαχία), η απειλή ανάκλησης της παροχής ασύλου παίρνει τεράστιες διαστάσεις, ειδικά μετά την τοποθέτηση του Donald Trump το 2010, ο οποίος δήλωσε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks πρέπει να καταδικαστεί σε θανατική ποινή.

Αν και οι απόψεις του Trump φαίνεται να έχουν «μαλακώσει» από τότε που το WikiLeaks δημοσίευσε τα email που κατέστρεψαν την προεκλογική καμπάνια της Hillary Clinton, η περιφρόνηση του νέου προέδρου απέναντι στις δικαστικές διαδικασίες επιβεβαιώνουν τις αρχικές ανησυχίες της κυβέρνησης του Εκουαδόρ ότι ο Assange δεν θα αντιμετωπίσει μία δίκαια δίκη.
Πηγή: TeleSur
Εκτύπωση άρθρου