Για Παρέμβαση στα Εσωτερικά της Καταγγέλλει η Βενεζουέλα τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της βενεζολάνικης αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, μετά από την έγκριση από το Διαρκές Συμβούλιο του οργανισμού ψηφίσματος που αφορά την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Mesa de la Unidad (MUD).

Η πρόταση απόφασης που κατατέθηκε από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Περού περιλάμβανε τέσσερα σημεία με κομβικότερο την παραίνεση να αποκατασταθεί «η διάκριση των εξουσιών και των εκλογικών δικαιωμάτων». Αναφορά με σαφείς αιχμές για τις πρόσφατες αποφάσεις τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου της Βενεζουέλας γύρω από την διαδικασία διεξαγωγής του ανακλητικού δημοψηφίσματος που ενεργοποίησε η αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο μετά τη νίκη της στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σε άλλα σημεία της απόφασης, το Διαρκές Συμβούλιο του οργανισμού καλεί και τις δύο πλευρές να απέχουν από πράξεις βίας και εκατέρωθεν απειλές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η πρόταση απόφασης ετοιμάστηκε εν κρυπτώ και με προφανείς πολιτικές στοχεύσεις. Εκτός από τη Βολιβία που αποχώρησε επίσης από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την όλη μεθόδευση, συνολικά άλλες οκτώ χώρες απείχαν από την ψηφοφορία έγκρισης τους ψηφίσματος. Μεταξύ αυτών η Νικαράγουα, το Εκουαδόρ και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Πηγή: Nodal

Εκτύπωση άρθρου