Οι Γυναίκες Εργαζόμενες του Μετρό στο Buenos Aires Απεργούν Ενάντια στο «Αντριλίκι»

Στις 19/10/2016, οι γυναίκες εργαζόμενες στη γραμμή Α του μετρό του Buenos Aires προχώρησαν σε στάση εργασίας, επ’ αφορμής του βιασμού και της δολοφονίας της 16χρονης Lucia Perez , διαδηλώνοντας ενάντια στη σεξιστική συμπεριφορά που βιώνουν κάθε μέρα στο χώρο εργασίας τους, τόσο οι ίδιες, όσο και άλλες γυναίκες από το επιβατικό κοινό.

Τα περιστατικά σεξιστικών επιθέσεων που απαριθμούνται είναι πάρα πολλά, με πιο ενδεικτικό παράδειγμα να είναι αυτό που έλαβε χώρα περίπου ένα χρόνο πριν, όταν ένας επιβάτης άρχισε να αυτοϊκανοποιείται και «τελείωσε» στη φούστα μιας γυναίκας που καθόταν δίπλα του. Σε άλλες περιπτώσεις, άντρες έμπαιναν μαζί με γυναίκες φύλακες στα βαγόνια στο τέλος της βάρδιας και τους ψιθύριζαν ότι «θα κάνουν αυτή τη βόλτα μαζί», τις κατηγορούσαν ότι καθυστερούν τα δρομολόγια επειδή είναι «καριόλες», τους φώναζαν γλυκόλογα ή, απλά, αν συνέβαινε κάτι που δεν τους άρεσε, τις προειδοποιούσαν ότι «θα τα πούνε στο τέλος της διαδρομής». Για τις παραπάνω από 900 εργαζόμενες του μετρό, αυτά τα περιστατικά αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως, παρά την απασχόληση γυναικών σε θέσεις που παλιά καταλαμβάνονταν μόνο από άντρες (πχ οδηγοί και δεσμοφύλακες), ακόμα υπάρχουν πόστα που παραμένουν «άβατα» για τις γυναίκες–όπως νυχτερινές βάρδιες και απασχόληση σε τεχνικές εργασίες.

Η συχνότητα αυτών των φαινομένων οδήγησε στη θεσμοθέτηση μιας άδειας, λόγω «έμφυλης βίας», κίνηση που θεωρείται κατάκτηση από την πλευρά των γυναικών εργαζομένων, καθώς παλαιότερα θα έπρεπε να ζητήσουν άδεια για ιατρικούς ή ψυχιατρικούς λόγους. Οι ίδιες οι εργαζόμενες δείχνουν μπουχτισμένες με τη σεξιστική συμπεριφορά που πρέπει ν’ αντιμετωπίζουν καθημερινά και ισχυρίζονται ότι είναι ευθύνη όλων -τόσο των γυναικών όσο και των αντρών- να αντιπαλέψουν τις σεξιστικές επιθέσεις. Στην τελική, όπως δήλωσε και μία από τις εργαζόμενες, «αυτή είναι η δουλειά μας και θα πρέπει να γυρνάμε εδώ κάθε μέρα».

Εκτύπωση άρθρου