Η Βραζιλία Ετοιμάζεται να Θεσμοποιήσει το Νεοφιλελευθερισμό για τα Επόμενα 20 Χρόνια

Με μία κίνηση δίχως προηγούμενο, η κυβέρνηση Τemer προχωράει σε μία συνταγματική αλλαγή που θα εξασφαλίσει τον περιορισμό της κοινωνικής πρόνοιας για τα επόμενα 20 χρόνια.

Επιτροπή της βραζιλιάνικης Βουλής ενέκρινε μία συνταγματική τροπολογία αυτή την εβδομάδα που θα “παγώσει” τον προϋπολογισμό για τις δημόσιες δαπάνες μέχρι το 2037, μία κίνηση χωρίς προηγούμενο που θα θεσμοποιήσει το νεοφιλελευθερισμό σε όλους τους τομείς και θα επιβάλλει στις μελλοντικές κυβερνήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια και τις δημόσιες υπηρεσίες για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Με το όνομα Προτεινόμενη Συνταγματική Τροπολογία 241/2016, ή αλλιώς PEC 241, η ιστορική αυτή κίνηση απέχει ελάχιστα από την επίσημη έγκρισή της από τη Γερουσία, αφού η Κάτω Βουλή ψήφισε 23-7 υπέρ. Για να εγκριθεί η προτεινόμενη μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί εντός δύο ημερών στην Κάτω Βουλή, όπως ίσχυε και στη Γερουσία, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5.

Αν εγκριθεί, το PEC 241 θα επιβληθεί τόσο στον Temer, όσο και στις επόμενες πέντε κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης του Εργατικό Κόμματος (PT) που πιθανώς να θέλει να υιοθετήσει προοδευτικές πολιτικές. Η κυβέρνηση του Temer πιστεύει ότι η τροπολογία θα περάσει.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που ανατέθηκε στο Ibope το 2014 από την Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχανίας, τα προβλήματα που πρέπει να διευθετήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους, είναι η δημόσια τάξη, η υγεία, η δημόσια ασφάλεια και η εκπαίδευση, κατά σειρά προτεραιότητας.

Ωστόσο, ο βασικός στόχος του PEC 241 είναι η σημαντική μείωση των προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης στη Βραζιλία, από τα νοσοκομεία και τις εκστρατείες πρόληψης ασθενειών, μέχρι τη χρηματοδότηση των σχολείων και τα φοιτητικά δάνεια για τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας. Το παραπάνω έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις πολιτική και οικονομική ατζέντα της πρώην προέδρου του PT, Dilma Rousseff, που εστίαζε πρωταρχικά στην κοινωνική αρωγή της βραζιλιάνικης εργατικής τάξης.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης Temer είναι ότι το PEC 241 θα περιορίσει το ποσό των ομοσπονδιακών δαπανών με βάση το ποσοστό του πληθωρισμού. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός για τις δημόσιες δαπάνες θα ορίζεται ετησίως από την ανάπτυξη του πληθωρισμού στη χώρα τον προηγούμενο χρόνο, και όχι από την αύξηση των εσόδων του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του εθνικού δημόσιου χρέους και στη “σταθεροποίηση” της χώρας, σύμφωνα με τους πραξικοπηματίες.

Το δημόσιο χρέος της Βραζιλίας το 2015 ισοδυναμούσε με το 66.2 % του εθνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας. Η κυβέρνηση Temer υποστηρίζει ότι το χρέος βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως, αφού τον ίδιο χρόνο το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ισοδυναμούσε με το 56% του ΑΕΠ και το χρέος της Χιλής με το 17% .

Αυτό που παραγνωρίζει η κυβέρνηση Temer είναι ότι οι περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες έχουν και μεγαλύτερο δημόσιο χρέος. Το τρέχον δημόσιο χρέος της Ισπανίας υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ και των ΗΠΑ αγγίζει το 125%.

Οι Ιθύνοντες

Οι ρίζες των δημοσιονομικών προβλημάτων της Βραζιλίας εντοπίζονται στην ταχεία αύξηση των δημόσιων δαπανών υπό τις διαδοχικές κυβερνήσεις του PT, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Henrique Meirelles. Αυτό, σύμφωνα με το επιχείρημά του, έχει εκτινάξει τα επιτόκια και έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Τόσο ο Meirelles , όσο και ο Temer, έχουν παρουσιάσει το PEC 241 σε μέλη των βραζιλιάνικων Εμπορικών Επιμελητηρίων και σε ξένους επενδυτές και πολυεθνικές εταιρίες. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο νέος Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη συνάντησή του με κάποιους από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της κοινωνίας για να τους καθησυχάσει ότι με τη σταθερότητα που θα επέλθει μέσω της μεταρρύθμισης, θα εξασφαλιστούν οι επικερδείς επενδύσεις.

Όταν η ειδική επιτροπή της Κάτω Βουλής συζήτησε πάνω στο PEC 241 την Πέμπτη, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αυτοπεποίθησή του για την έγκριση του νομοσχεδίου. “ Η εκτίμησή μας είναι ότι θα εγκριθεί”, είπε ο Meirelles. “ Υπάρχει πολύ, πολύ μεγάλη πιθανότητα”.

Περίπου 2.000 καθηγητές, φοιτητές και ακτιβιστές από άλλα κοινωνικά κινήματα συγκεντρώθηκαν έξω από την Κάτω Βουλή για να διαδηλώσουν κατά του μέτρου. Κάποιοι προσπάθησαν ακόμα να διαλύσουν τη συνεδρίαση της επιτροπής, αλλά συνελήφθησαν αμέσως από την αστυνομία.

“Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την ανεργία, αλλά αυτό είναι πόλεμος κατά των ανέργων γιατί οι υπηρεσίες υγείας τους θα εξασθενήσουν και θα δίνονται λιγότερα χρήματα για την εκπαίδευση”, είπε ο Alessandro Molon του κόμματος Δίκτυο για τη Βιωσιμότητα (REDE) την Πέμπτη.

Ένα Απάνθρωπο Πραξικόπημα

Μετά την καταγγελία της, η Rousseff υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων στη Βραζιλία, για τα ίδια δικαιώματα που προάσπιζε το PT ήδη από την πρώτη θητεία του Lula to 2003 μέχρι σήμερα.

Αλλά ακόμα και αν η οικονομία της Βραζιλίας βελτιωθεί και ακόμα και αν το PT κάποια μέρα ανέλθει ξανά στην εξουσία, κανένα Σύνταγμα μετά το PEC 241 δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων.

Μέσα σε λίγους μήνες, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Temer φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων των διεθνών νομισματικών ιδρυμάτων, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά για τη συμφέροντα των Βραζιλιάνων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Καμία πολιτική δεν αντανακλά περισσότερο το παραπάνω από το PEC 241. “ Όταν η κατάσταση της χώρας δεν είναι καλή, ο ρόλος του κράτους πρέπει να ενισχύεται, όχι να υποβαθμίζεται”, λέει η νομοθέτιδα Luciana Santos από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας. “Το PEC 241 είναι η σκληρότερη έκφραση της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών απέναντι στο λαό”

Πηγή: teleSUR

Εκτύπωση άρθρου

Leave A Comment

Your email address will not be published.