Η Κούβα Ηγείται της Λατινικής Αμερικής στο Ζήτημα των Γυναικείων Δικαιωμάτων

Το νησί της Καραϊβικής, για ακόμα μία φορά, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.

Aπό το βιασμό και τη δολοφονία της 16χρονης Lucia Perez στην Αργεντινή μέχρι τα νέα στατιστικά που υποδεικνύουν ότι 40.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα γυναικοκτονίας στο Μεξικό μόνο από τα μέσα του 1980,όταν πρόκειται για τα γυναικεία δικαιώματα, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους.

Αλλά μία νέα έκθεση από το Save the Children, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που υποστηρίζει και προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, ανέλυσε την ανάπτυξη των κοριτσιών σε 144 χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας βασικούς δείκτες, όπως είναι οι παιδικοί γάμοι, η μητρική θνησιμότητα,η πρόσβαση στο σύστημα υγείας και το μορφωτικό επίπεδο των κοριτσιών.

Η έκθεση, με τον τίτλο «Σώστε Και το Τελευταίο Κορίτσι», τοποθετεί αυτό το μικρό έθνος της Καραϊβικής στην 34η θέση παγκοσμίως για τα δικαιώματα των κοριτσιών, πάνω από την Ιαπωνία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βολιβία, η οποία βρίσκεται στην 45η θέση παγκοσμίως, και τη Χιλή, που βρίσκεται στην 48η.Η γειτονική Αϊτή βρίσκεται στην 105η, στη χειρότερη θέση σε όλη την περιοχή, μετά τη Βραζιλία που βρίσκεται στην 102η και τη Γουατεμάλα που βρίσκεται στην 103η.

Σύμφωνα με την Teresa Carpio, μία σύμβουλο για τον οργανισμό Save the Children στη Λατινική Αμερική, οι κουβανικές πολιτικές για την εκπαίδευση και την υγεία είναι το στοιχείο-κλειδί στην κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη των νεαρών γυναικών καθώς και το στενό δέσιμο των Κουβανών γονέων με τα παιδιά τους.

Παράλληλα, όσον αφορά την περιοχή, η Carpio προσθέτει ότι η βία είναι το βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των κοριτσιών, ειδικά μεταξύ εκείνων που είναι Ιθαγενείς ή έχουν αφρικανική καταγωγή.

«Η βασική συμβολή αυτής της έκθεσης είναι ότι παρουσιάζει τη βία ως ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιοχή και ότι εμείς δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα για να το επιλύσουμε», είπε η Carpio στην EFE, στα πλαίσια μία συνέντευξης.
Στον πίνακα της έκθεσης τις καλύτερες θέσεις καταλαμβάνουν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, ενώ το Τσαντ και η Νιγηρία τις χειρότερες, όσον αφορά τα δικαιώματα των κοριτσιών.
Πηγή: Telesur
Εκτύπωση άρθρου