Μεγάλη Πτώση στη Δημοτικότητα της Χιλιανής Προέδρου, Michelle Bachelet

Φωτογραφία via Wikipedia

«Βουτιά» κάνουν τα ποσοστά δημοτικότητας της Προέδρου της Χιλής, Michelle Bachelet, αγγίζοντας το 15% -το μικρότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ Πρόεδρος, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1990. Οι δύο βασικοί λόγοι, για τους οποίους η άλλοτε λαοφιλής κεντρο-αριστερή Bachelet βρίσκεται τόσο χαμηλά στην εκτίμηση του λαού της Χιλής, είναι αφενός η δημοσιοποίηση μίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς, που αφορούν σε πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος και αφετέρου η πτώση της τιμής του χαλκού, που αποτελεί βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Χιλής.

Λόγω ακριβώς αυτής της αστάθειας που προκλήθηκε στη χιλιανή οικονομία από την πτώση της τιμής του χαλκού, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το 2017 είναι εξαιρετικά «αυστηρός» και ορίζει ως μέγιστο ποσοστό δημοσίων δαπανών το 3%. Η παγκόσμια πτώση των τιμών για τις πρώτες ύλες (όπως είναι ο χαλκός), οι μειωμένες επενδύσεις, ο κακός προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και η εναντίωση τόσο των αριστερών όσο και των δεξιών κομμάτων, έχουν σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί η Bachelet, η οποία πλέον προσανατολίζει τον προϋπολογισμό σε δημόσια έξοδα σχετικά με την εκπαίδευση, την υγεία και την αστυνομία. Παρόλα αυτά, ο βασικός πυρήνας των υποστηρικτών της, αλλά και το νομοθετικό σώμα, φαίνεται να μην μένουν ικανοποιημένοι από τον προϋπολογισμό, καθώς θεωρούν ότι χρειάζονται περαιτέρω δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να καταφέρει το κράτος να ανταπεξέλθει στη μειωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και, συγκεκριμένα, να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις σχετικές με τον τομέα των μονώσεων.

Στην αρχή της θητείας της, το 2014, η Bachelet είχε διακηρύξει ότι, μέχρι το 2018, το δημόσιο έλλειμα θα εξαφανιζόταν εντελώς –αντ’ αυτού έχει ανέβει από το 1.4% στο 1.6% μέχρι σήμερα. Πλέον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει να μειώνει το έλλειμα 0.25% κάθε χρόνο, το νομοπαρασκευαστικό σώμα, όμως, επιμένει πως ούτε αυτό είναι δυνατόν, ενώ η κεντρική τράπεζα της Χιλής προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2017 θα κυμανθεί μεταξύ 1.75 και 2.75%, πράγμα που αποτελεί αναθεώρηση προς τα κάτω σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εκδηλωθεί κινητοποιήσεις σχετικές με το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, με το οποίο η κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί καθόλου παρ’ όλο που υπήρχε στις προγραμματικές της θέσεις, ενώ στο προσκήνιο έρχεται και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είχε «κοπεί» από τα δικαστήρια, λόγω της εναντίωσης ακροδεξιών κομμάτων. Ακόμα και στον τομέα της εκπαίδευσης, στον οποίο η Bachelet είχε εφαρμόσει μια σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων, εκδηλώνονται φοιτητικές πορείες και καταλήψεις, καθώς φοιτητές και μαθητές θεωρούν πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν επαρκούν για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Εν συνόλω, το 59% των ερωτηθέντων σε δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι η διακυβέρνηση της Bachelet ήταν χειρότερη από την αναμενόμενη, ενώ το 50% των Χιλιανών πιστεύουν ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και δεν τους προκαλούν εμπιστοσύνη.

Εκτύπωση άρθρου