Το Μεξικό Ανακοινώνει 11 Μέτρα Για την Αποφυγή Παραβιάσεων Στη Διαδικασία Απέλασεων

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει τους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ και για να σταματήσει τον απρόβλεπτο  Donald Trump.

Το Υπουργείο Εξωτερικών μόλις ανακοίνωσε 11 μέτρα στήριξης των Μεξικανών που ζουν απέναντι από το Río Grande. Στο έγγραφο διατυπώνεται ρητά ότι τα μέτρα αυτά προορίζονται για την αποφυγή «κακοποίησης και απάτης».

Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή της Υπουργού Εξωτερικών, Claudia Ruiz Massieu, κατόπιν απόφασης του προέδρου Enrique Peña Nieto, καταλήγει σε ορισμένα συμπεράσματα: το Μεξικό επιθυμεί να αποφύγει τις μαζικές απελάσεις των Μεξικανών, υποστηρίζοντας τις τοπικές και κρατικές αρχές με δημοκρατικές διοικήσεις, που έχουν ήδη διακηρύξει ότι αντιτίθενται στα σχέδια του Trump. Επιπλέον, θα αναπτύξει με τα 50 προξενεία που έχει σε όλη τη χώρα, μία ενεργή γραφειοκρατική δραστηριότητα για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει καμία απέλαση χωρίς νομική εποπτεία.

“Για να λάβουν οι Μεξικανοί που ζουν στις ΗΠΑ την κατάλληλη πληροφόρηση και καθοδήγηση εκ μέρους της μεξικανικής Κυβέρνησης και για να μην  πέσουν θύματα κακοποίησης και απάτης, το Υπουργείο Εξωτερικών (SRE) θα προχωρήσει σε 11 κινήσεις, μέσω της Πρεσβείας και των 50 προξενείων που βρίσκονται στις ΗΠΑ”, εξηγεί το έγγραφο που αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης καμπάνιας με τον τίτλο «Είμαστε μαζί σου» («Estamos Contigo»). Αυτά είναι τα 11 σημεία που ανακοίνωσε η μεξικανική κυβέρνηση:

1. Διάδοση εντός της μεξικανικής κοινότητας της Υπηρεσίας και του Κέντρου Πληροφοριών των Μεξικανών (CIAM). Αυτός ο δωρεάν τηλεφωνικός αριθμός στις ΗΠΑ προσφέρει μία πρώτη επαφή με την Κυβέρνηση του Μεξικό, όπου ο καθένας μπορεί να ζητήσει βοήθεια, πληροφορίες και προστασία από το προξενείο.

2. Ενεργοποίηση μίας άμεσης γραμμής (1800), διαθέσιμη 24 ώρες, για την παρακολούθηση περιπτώσεων παραβίασης των νόμων σε σχέση με τη μετανάστευση και για την καταγγελία περιστατικών.

3. Προώθηση εντός της μεξικανικής κοινότητας της δωρεάν εφαρμογής MiConsulmex, που περιλαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με τη μετανάστευση, όπως και τα στοιχεία επικοινωνίας των προξενείων και των παρόχων υπηρεσιών μετανάστευσης.

4.Ενίσχυση της παρουσίας των κινητών και τροχοφόρων προξενείων, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών  για την προστασία και την καταγραφή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν στις κοινότητες.

5. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Μεξικανοί θα έχουν ταυτότητα, θα αυξηθεί ο αριθμός των ραντεβού για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγγραφής στα προξενεία και να δοθούν διαβατήρια και πιστοποιητικά γεννήσεως.

6. Εντατικοποίηση της διαδικασίας καταχώρησης και έκδοσης πιστοποιητικών γεννήσεως στα παιδιά των Μεξικανών που ζουν στις ΗΠΑ.

7. Επέκταση του  προγράμματος των τμημάτων για την προστασία των προξενείων με σκοπό την παρακολούθηση περισσότερων υποθέσεων.

8. Εκκίνηση του Προγράμματος για την Παροχή Οικονομικών Συμβουλών.

9. Ενίσχυση του διαλόγου με τις κρατικές και τοπικές αρχές, με τη λογική ότι ο τοπικές αρχές είναι αυτές που ορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την καθημερινή ζωή των Μεξικανών στις ΗΠΑ.

10. Παγίωση πιο στενών σχέσεων με οργανώσεις που ασχολούνται με τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

11. Έκκληση στις κοινότητες να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση και να μην προσφύγουν σε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινικές και νομικές κυρώσεις.

Παράλληλα, ο τωρινός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, που απέκτησε κοινωνικό έρεισμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με το να επιτίθεται στους Μεξικανούς μετανάστες και με το να τους κατηγορεί επανειλημμένα για εγκληματικές ενέργειες, κάνει λόγο τώρα για τρία εκατομμύρια άμεσων απελάσεων όλων εκείνων που  έχουν ποινικό μητρώο. Πρόκειται για ένα μικρό βήμα; Πρόκειται για μία μείωση σε σχέση με τα 11 εκατομμύρια που υποσχόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ότι θα απελάσει;

Η πραγματικότητα είναι ότι το Μεξικό αναμένει να δει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα, τις πρώτες μέρες της Προεδρίας γύρω από τα βασικά ζητήματα της μεξικανικής οικονομίας, όπως είναι ο έλεγχος των εμβασμάτων και το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου.

Πηγή: Aporrea

Εκτύπωση άρθρου