Μεξικό: η μάχη κατά του gentrification με τις ευλογίες…της Santa Mari la Juaricua

Kείμενο/Φωτογραφίες: Διονύσης Τζανετάτος | Πόλη του Μεξικό

Το κέντρο της πόλης του Μεξικού (o «θεός» να το κάνει κέντρο σε μια πόλη 6 φορές το μέγεθος της Αθήνας σε πληθυσμό και σε έκταση), πραγματοποιούνται διάφορες πραχτικές στο φως και στο σκοτάδι με σκοπό την εξώθηση του φτωχότερου πληθυσμού στην περιφέρεια και το «ξαναζωντάνεμα» του κέντρου από «εύρωστες» τάξεις δια μέσου παιγνίων στην αγορά γης.

Μια από τις ελάχιστες γειτονιές που ευσυνείδητα αντιστέκεται σε αυτές τις πραχτικές βρίσκεται στην colonia Juárez. Πολλές και ενδιαφέρουσες οι πρακτικές της επιτροπής κατοίκων: Σχολείο εκμάθησης άνευ διδασκάλου στο τι σημαίνει να είσαι γείτονας. Πολυάριθμες εκδηλώσεις με ακαδημαϊκούς πάνω στο θέμα (όπου οι ακαδημαϊκοί τρώνε πάντα ολίγον ξύλο). Κάλεσμα σε εκπόνηση διπλωματικών πάνω στην γειτονιά. Συμμετοχή σε κινητοποιήσεις καλέσματα άλλων επιτροπών. Δικαστική μάχη. Θεσμική μάχη με παρεμβάσεις στα τοπικά συμβούλια. Και βέβαια γιορτές και φιέστες. Οι προσκλήσεις τις επιτροπής πάντα χαρακτηρίζονταν από ένα μεγάλο αριθμό αλληλέγγυων , αλλά δυστυχώς σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τους κατοίκους της γειτονιάς.

Η κοινωνική σύνθεση της επιτροπής χαρακτηρίζεται από μια παρέα διαβασμένων νεολαίων, περισσότερες señoras -μέσης και προς τα πάνω ηλικίας- και αυτές μιας τέως ίσως μεσαίας τάξης και μια μικρή εκπροσώπηση φτωχών ιθαγενών (που είναι αυτοί που περισσότερο πλήττονται από το gentrificación αλλά είναι και η πληθυσμιακή μειοψηφία της colonia Juárez. Η επίπονη αργή αύξηση των μελών της επιτροπής ποτέ δεν τις επίτρεψέ μέχρι σήμερα να κάνει μια πιο δυναμική κινητοποίηση π.χ. μια πορεία. Στο Μεξικό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, πολλά γεγονότα συνιστούν να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός.

Το προηγούμενο Σάββατο (11-3-2017) η επιτροπή έκανε ένα κάλεσμα συμμετοχής στην περιφορά της Αγία Μαρίας της Juareaz της αντιχεντριφικαδόρας (contra la gentrificación), με ένα μάλλον κακόγουστο τρικάκι -για τα γραφιστικά δεδομένα του Μεξικού- με την Σάντα Μαρία με καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Αν και κανείς θα περίμενε να συναντήσει τις γνωστές φιγούρες αλληλέγγυων φοιτητών, επαναστατικού τουρισμού ευρωπαϊκού και λατινοαμερικάνικου και λοιπούς κουλ τύπους, στους εκατό συμμετέχοντες εύκολα θα αντιλαμβανόταν ότι η πλειοψηφία ήταν ιθαγενείς και κυρίως γυναίκες με τα πολύχρωμα παραδοσιακά κουστούμια τους. Μασάγουας, Οτομίς και Νάγουας από την γειτονιά έκαναν επιτέλους την παρουσία τους στο δρόμο.

Σάτιρα ή πραγματική Μυσταγωγία; Και αν πρόκειται για το δεύτερο, καλά έτσι εύκολα φτιάχνονται οι Άγιοι; Και καλά αν είναι έτσι, κανείς πιστός δεν ενοχλήθηκε από τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο και το κολιέ από ποπ-κορν που φόραγε η Αγία;

Το μαύρο αυτοκίνητο με την ανοιχτή πόρτα από πίσω (για να ακούγονται τα μεγάφωνα) έκανε ακόμα πιο σατυρική την εικόνα. Σε μια γωνία κάποιος ρώτησε σοβαρά «Ποιόν χάσαμε;».

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμά ότι «πολιτισμένοι» και εκμοντερνισμένοι σύντροφοι εκμεταλλεύθηκαν τα θρησκευτικά αισθήματα των ιθαγενών για να τους προσηλυτίσουν στο κίνημα. Αν όμως διεισδύσει κανείς στα μεξικανικά πράγματα θα καταλάβει ότι η «εκμετάλλευση» της θρησκείας για σκοπούς επιβίωσης είναι παλιά ινδιάνικη τέχνη. Όλα έχουν ένα διπλό νόημα για τους Μεξικανούς.

Με αυτά και με αυτά, η επιτροπή έκανε την πρώτη της πορεία. Αντί για συνθήματα διαβαζόταν συλλογικά η ακόλουθη προσοχή (ακολουθεί σε ελεύθερη μετάφραση) και όλα τελείωσαν με μια παγανιστική δέηση στους 4 ανέμους

Παναγία Χουαρίκουα
Αφέντρα και μητέρα, Αγία και Κόρη
Φίλη και συνένοχη
Προστάτρια από το gentrificación

Σώσε με από της κακές πρακτικές, ελευθέρωσε με από το ξεσπίτωμα.
Την έξωση, την καταχρηστική αύξηση των ενοικίων,
Την αύξηση της αξίας της γης
Τον αδηφάγο ιδιοκτήτη και την κακή κατασκευαστική.
Σώσε μας από το gentrificación

Κόρη ευλογημένη, περιχαρής μητέρα, κόρη όμορφη
Παναγία Χουαρίκουα
Να μην μου αρνούνται τα δικαιώματα στην στέγη
Να μην επιτρέψεις δικαστικές πλεκτάνες
Και μην με εγκαταλείψεις στα χέρια δικηγόρων και δικονόμων

Κάνε με ανεχτικό, κάνε με συντροφικό, κάνε με συμπαθή
Απελευθέρωσε με από τον ταξικό, το ρατσιστικό το σεξιστικό και τo διεφθαρμένο
Προστάτευε το διαφορετικό στις γειτονιές
Προστάτευε τις μεικτές γειτονιές
Προστάτευε τις ασφαλείς γειτονιές
Των πεζοπόρων και με ιστορία
Εσύ που τα έχεις υποστεί όλα
Στείλε μας την πανοπλία σου και την προστασία σου

Απελευθέρωσε μας από τους διεφθαρμένους, τους ξεπουλημένους
Και τους καταχραστές
Είτε είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή γείτονες
Από τους Λόρδους και τις Λαίδις.
Από τα τσιράκια τους και τους τραμπούκους τους

Εσύ που αρνείσαι την βία
Δώρισες στον κύριο την συμπάθεια
Δώσε μου το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη
Επαινούμε την χάρη σου
Παναγία Χουαρίκουα
Προστάτρια από το gentificación
Αμήν.

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την κινητοποίηση και την τελετή.

 

Εκτύπωση άρθρου