Μία από τις Τελευταίες Επιθυμίες του Φιντέλ Αποκάλυψε ο Ραούλ Κάστρο

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα πριν αποτεθούν οι στάχτες του Φιντέλ Κάστρο στο κοιμητήριο της Santa Ifigenia στο Santiago de Cuba, ο μικρότερος αδερφός του και πλέον Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μοιράστηκε μία από τις τελευταίες επιθυμίες του ιστορικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης: Να μη χρησιμοποιηθεί η εικόνα του ως μνημείο και να μην δοθεί το όνομά του σε κανένα δημόσιο χώρο, από δρόμους και πλατείες μέχρι δημόσια κτήρια.

«Ο Φιντέλ ήταν πάντα εναντίον της κουλτούρας της προσωποποίησης», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο. «Ήταν πολύ συνεπής σε αυτή του τη λογική, επιμένοντας ότι μετά το θάνατό του δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί το όνομά του για πλατείες, λεωφόρους, δρόμους ή άλλους δημόσιους χώρους, ούτε και να φτιαχτούν αγάλματα στη μνήμη του».

Η κυβέρνηση της Κούβας θα προχωρήσει στην κατάθεση νόμου στην Εθνική Συνέλευση, ο οποίος θα συμπορεύεται με αυτή την επιθυμία, απαγορεύοντας τη χρήση του ονόματος του Κάστρο για την ονοματοδοσία μνημείων και δημοσίων χώρων.

Πέρα από τον αδερφό του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο, πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν στο τετραήμερο «τελευταίο αντίο», μια πορεία που ξεκινούσε από την Αβάνα για να φτάσει στη γενέτειρα του Φιντέλ, το Σαντιάγο και, συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο της Santa Ifigenia, ακολουθώντας αντίστροφα την πορεία της νίκης που είχε πραγματοποιήσει το 1959. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, ο Πρόεδρος της Νικαράγουα, Daniel Ortega, και οι πρώην Πρόεδροι της Βραζιλίας, Lula da Silva και Dilma Rousseff. Πολύ περισσότερο, πολλοί ηγέτες της τοπικής κοινωνίας ακολούθησαν την πορεία και μίλησαν για τον ιστορικό ηγέτη, όπως ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Κούβας, Ulises Guilarte, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο Φιντέλ μας έδειξε πως ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός».

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μαχητών της Κουβανικής Επανάστασης, Jose Antonio Carrillo, υποσχέθηκε να συνεχίσει τη δουλειά που έκανε ο Φιντέλ «με θυσίες και αξιοπρέπεια». Μία από τις πιο συγκινητικές ομιλίες ήταν αυτή της Teresa Amarelle, εκ μέρους της Κουβανικής Ομοσπονδίας Γυναικών, η οποία αναγνώρισε τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτισε η επανάσταση στη χειραφέτηση των γυναικών. «Η Κούβα είναι ανίκητη, οι γυναίκες της Κούβας είναι η επανάσταση. Ευχαριστούμε, Comandante, για το παράδειγμα που έθεσες, για την ακλόνητη εμπιστοσύνη σου στις γυναίκες της Κούβας».

Αλλά δεν ήταν μόνο η Κούβα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που έσπευσαν να αποδώσουν φόρο τιμής, καθώς ο Φιντέλ είχε συνδράμει και σε πολλά από τα απελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής. Ο Πρόεδρος του Κονγκό, Denis Sassou N’Guesso, δήλωσε ότι ο Φιντέλ ήταν ένας από τους πραγματικούς παγκόσμιους ηγέτες του 20ου αιώνα και τόνισε το βαρύνοντα ρόλο που έπαιξε η Κούβα στην απελευθέρωση της χώρας του, όπως επίσης και στην απελευθέρωση της Βόρειας Αφρικής, της Ναμίμπια και της Αγκόλα. Ο Αντιπρόεδρος της Αγκόλα, Manuel Vicente, έδωσε συλλυπητήρια εκ μέρους της χώρας του και προσέθεσε ότι η χώρα θα διοργανώσει και η ίδια αναμνηστική τελετή, προκειμένου να τιμήσει το χρέος της στο θανούντα κουβανό ηγέτη.

Πηγή: TeleSUR

Εκτύπωση άρθρου