Μοράλες και Σαμπέρ συζητούν για την παγίωση μίας «νοτιοαμερικανικής υπηκοότητας»

Ο Πρόεδρος Evo Morales και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), Ernesto Samper, συζήτησαν την περασμένη Πέμπτη για το όραμα της ολοκλήρωσης της περιοχής, μέσω της παγίωσης μίας «νοτιοαμερικανικής υπηκοότητας».

«Η νοτιοαμερικανική υπηκοότητα είναι το μεγάλο όραμα της ενοποίησης και ανάγει το μοντέλο της ολοκλήρωσης στη Λατινική Αμερική σε πρότυπο για όλο τον κόσμο, με τα κοινωνικά κινήματα και το Νοτιοαμερικανικό Κοινοβούλιο», επιβεβαίωσε ο Morales, σε συνέντευξη Τύπου στο Κυβερνητικό Μέγαρο.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι μέσα από αυτό το project αναμένεται να οικοδομηθεί εκ νέου η ολοκλήρωση στην περιοχή, η οποία θα υποστηριχθεί από έργα υποδομών.«Αυτή η ολοκλήρωση, που σέβεται τις ιδεολογικές διαφορές, είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση μεγάλων σχεδίων», είπε.

Προηγουμένως, ο Samper, ο οποίος θα εγκαταλείψει το αξίωμά του τον ερχόμενο Ιανουάριο, τόνισε ότι η παγίωση της «νοτιοαμερικανικής υπηκοότητας», είναι μια υπόθεση που απαιτεί πολλή δουλειά.

«Για εμένα, αυτή η υπόθεση, όπως ο σιδηρόδρομος, τα κοινωνικά κινήματα, το project για το οποίο μόλις συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και που αφορά στην νοτιοαμερικανική υπηκοότητα, που θα μας ορίζει περισσότερο ως Νοτιοαμερικάνους και που θα επιτρέπει στους νέους να σπουδάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Νότιας Αμερικής θέλουν,είναι μία υπόθεση που έχει αντιμετωπιστεί με πολλή αγάπη», δήλωσε.

Ο Morales και ο Samper  συναντήθηκαν για να συζητήσουν με λεπτομέρεια το project του Tren Bioceánico που φιλοδοξεί να ενώσει τα λιμάνια του Santos, με αυτά της Βραζιλίας, του Ίλο στο Περού μέσω ενός εθνικού σιδηροδρόμου. O Morales ανέφερε, σε κάθε ευκαιρία, ότι ο σιδηρόδρομος δεν θα ευεργετήσει μόνο τις τρεις χώρες, αλλά και την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Αργεντινή.

Πηγή:  La Razon

Εκτύπωση άρθρου