Άρθρα γνώμης

Για τη Βραζιλία και γιατί πρέπει να μας προβληματίσει

Η ελπίδα δεν έχει πεθάνει, αλλά ίσως δεν θέλουμε να την δούμε, καθώς δεν αποτελεί ένα συγκεκριμένο σύστημα αντιπαράθεσης, με αρχή μέση και τέλος, αλλά πολλά διαφορετικά και αντιφατικά σχέδια και καθημερινότητες.

Περισσότερα

Μια ιστορία Αυτοοργάνωσης και Αξιοπρέπειας

Στην Επαρχία του Michoacán στο Μεξικο τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ένα πολύ όμορφο και δύσκολο κοινωνικό πείραμα. Η αρχή έγινε

Περισσότερα

Μια κριτική στην μπολιβαριανή επανάσταση

Του Κωνσταντίνου Ζαφείρη Η Βενεζουέλα, μια χώρα που κανείς δεν θα είχε ακούσει γι’ αυτήν τίποτα πριν 25 χρόνια, για

Περισσότερα

Εκουαδόρ: «Αυτή η επανάσταση συνεχίζεται»;

Ένα πρώτο σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Εκουαδόρ.

Περισσότερα

Ένα ριζοσπαστικό Πανεπιστήμιο: Το Πανεπιστήμιο της Γης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Αλάνα . Της Κρίστη Πετροπούλου Το Πανεπιστήμιο της Γης, στην Τσιάπας, είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης

Περισσότερα

Μεξικό: η μάχη κατά του gentrification με τις ευλογίες…της Santa Mari la Juaricua

Στην Πόλη του Μεξικό οι ιθαγενείς κινητοποιούνται κατά του gentrification με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο.

Περισσότερα

Η Λατινική Αμερική μεταξύ μύθου και πραγματικότητας

Τις περισσότερες φορές, βέβαια, αυτή η βαθιά κοινωνική και πολιτικά πρωτότυπη διαδικασία, που βρίσκεται εν εξελίξει, παρίσταται περισσότερο στο χώρο των φαντασιακών αναπαραστάσεων παρά γίνεται πεδίο πολιτικού προβληματισμού, επεξεργασίας και πρακτικής. Η Λατινική Αμερική, δηλαδή, ως εργαστήρι ονείρων αποκτά μια άκρως λειτουργιστική χροιά, γίνεται το φαντασιακό αντιπαράδειγμα απέναντι σε ένα κόσμο πού θέλουμε να αλλάξει αλλά με βάση τα δικά μας όνειρα και προσαρμοσμένη στις δικές μας συλλογικές αναπαραστάσεις.

Περισσότερα

Μερικές σκέψεις γύρω από την πρόταση των Ζαπατίστας

Το θέμα είναι ότι οι Ζαπατίστας αρνούνται την εκδοχή της κατάληψης της εξουσίας από κάποιον φορέα επαναστατικής ιδεολογίας, ο οποίος θα αναλάβει τον μετατροπή των αστικών θεσμών διακυβέρνησης σε επαναστατικούς, και προτείνουν -αντίστροφα- την άμεση δημιουργία επαναστατικών δομών διακυβέρνησης για την κατάληψη της εξουσίας.

Περισσότερα

Από την ποιητική του ζαπατιστικού κινήματος στην ποιητική των κινημάτων πόλης και περιφέρειας. Παραδείγματα από το Μεξικό και την Ελλάδα.

«…Τώρα υπάρχει κάτι που δεν υπήρχε πριν ή που εμείς δεν καταφέρναμε να δούμε. Υπάρχει μια δημιουργική οργή. Μια οργή που ζωγραφίζει ήδη όλα τα χρώματα των δρόμων, των από κάτω και αριστερά στις πέντε ηπείρους…» (ΕΖLN, 2009)

Περισσότερα

Σαντινίστας: Από τη Νικηφόρα Επανάσταση στην Εκλογική Κυριαρχία

Οι ομαδικές καλλιέργειες των εγκαταλειμμένων απ’ τους κτηματίες του Somoza μεγάλων εκτάσεων (κίνησε που έθεσε το 25%-40% του εθνικού πλούτου υπό λαϊκό έλεγχο), η σταδιακή κατασκευή εργατικών κατοικιών στη θέση των παραγκόσπιτων, η ανάπτυξη των μαζικών μεταφορών, η στήριξη του τρόπου παραγωγής κάτω απ’ τον έλεγχο των εργαζομένων και η εγκατάσταση ενός λαϊκού συστήματος υγείας με τη βοήθεια κουβανών γιατρών ήταν κάποια από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής τους.

Περισσότερα

  • 1 2