Πένια Νιέτο: Η Εθνική Κυριαρχία και η Προστασία των Mεξικανών Δεν Διαπραγματεύονται

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Στην ομιλία του την Τρίτη στο επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε μία από τις κεντρικές πολιτείες του Μεξικό ,την Puebla, ο Πρόεδρος Πένια Νιέτο ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Η.Π.Α. , θα βασίζονται «πάντα στο ότι οι αρχές της εθνικής κυριαρχίας, του εθνικού συμφέροντος, και της προστασίας των συμπατριωτών μας δεν διαπραγματεύονται.»

Αν και αναγνώρισε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ είναι ένας παράγοντας που «δημιουργεί μια συνεχή αβεβαιότητα» για το μέλλον των σχέσεων Μεξικού- Η.Π.Α. δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και ότι «ο διάλογος και η λογική είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο μέτρο για την συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και εθνών.»

Ο Πένια προσέθεσε ότι παρά το ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ υποσχόταν να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και ισχυριζόταν ότι οι Μεξικανοί μετανάστες είναι «βιαστές» , η μεξικανική κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συζήτηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο βασισμένη σε «ένα μεγάλο προγραμματισμό, ώστε να συμφωνηθεί τι είναι χρήσιμο και κατάλληλο για το Μεξικό αλλά και για όλη την Βόρεια Αμερική.»

Οι παρατηρήσεις του Πένια έρχονται μετά την κατάρρευση του Πέσο λόγω της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ, αφού ο τελευταίος υποσχέθηκε την απέλαση εκατομμυρίων Μεξικανών που δουλεύουν στις Η.Π.Α. , την κατάσχεση των εμβασμάτων που στέλνουν στο Μεξικό για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα και την επαναδιαπραγμάτευση της βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.

Σε συνέντευξη του την Κυριακή, ο Τραμπ επανέλαβε την πρόταση του να απελάσει πάνω από τρία εκατομμύρια Μεξικανούς. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πένια είπε ότι η μεξικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την αντιμετώπιση των επικείμενων επαναπροωθήσεων και ότι τα εν λόγω σχέδια θα είναι μέρος οποιασδήποτε διμερούς διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Τραμπ.

Η δημοφιλία του Πένια είχε καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την πρόσκληση του στον υποψήφιο τότε Τράμπ και την αδυναμία του να μεριάσει τη ρατσιστική και εκφοβιστική ρητορική του Τραμπ στην τότε συνέντευξη τύπου.

Πηγή: Telesur

Εκτύπωση άρθρου