Πρόστιμο Εκατομμυρίων στις Μεγαλύτερες Φαρμακευτικές Εταιρείες του Περού

Μετά από επταετή έρευνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Προστασίας του Ανταγωνισμού και της Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Περού καταδίκασε σε πρόστιμο 2.6 εκατομμυρίων δολαρίων πέντε φαρμακευτικές εταιρείες, εξαιτίας της μεταξύ τους συμφωνίας για αύξηση των τιμών σε δεκάδες βασικά φαρμακευτικά προϊόντα, συμφωνία που απαγορεύεται βάσει του άρθρου 11 του νόμου του Ανταγωνισμού.

Το καρτέλ που δημιούργησαν αυτές οι εταιρείες, οι οποίες υπολογίζεται ότι κερδίζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και ελέγχουν το 80% της αγοράς φαρμάκων της χώρας, αύξησε τις τιμές 36 φαρμάκων από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι το Μάρτιο του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες, οι εταιρείες αυτές, δύο από τις οποίες ανήκουν στον μεγαλύτερο όμιλο επιχειρήσεων του Περού που χρηματοδοτείται κατά 40% από επενδύσεις της Τράπεζας της Νέας Υόρκης, συμφώνησαν να αυξήσουν τις τιμές στα φάρμακα για το διαβήτη, τις ημικρανίες, τις στομαχικές και τις νευρολογικές παθήσεις, καθώς και στις βιταμίνες για ανήλικους και ενήλικες, σε ποσοστό που άγγιζε μέχρι και το 10% της αρχικής τιμής.

Η αύξηση προφανώς απέβη εις βάρος των φτωχότερων κομματιών της κοινωνίας, και συγκεκριμένα εις βάρος των εκατομμυρίων Περουβιανών που ζουν αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα μεμονωμένο χάπι μπορεί να κοστίζει 6 ή 8 αμερικανικά δολάρια, καθιστώντας το απαγορευτικό για τις οικογένειες που παλεύουν να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό. Ο εκπρόσωπος της συλλογικότητας «Αξιοπρέπεια για την Υγεία», Mario Ros, δήλωσε για το γεγονός ότι «πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς λόγο, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, της έλλειψης πόρων και της έλλειψης νομοθετικής ρύθμισης προς όφελός τους, στοιχεία τα οποία αποτελούν προϊόν ενός νεοφιλελεύθερου οράματος».

Η τοπική εφημερίδα La República δημοσίευσε ένα mail που ανταλλάχθηκε μεταξύ των εταιρειών, προκειμένου να συμφωνήσουν στην αύξηση. «Ζητάμε την υποστήριξη και την ταχύτητά σας, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό στόχο της τυποποίησης ελάχιστων τιμών», αναφέρει το κείμενο, το οποίο συνεχίζει ως εξής: «Η ημερομηνία 12 Μαΐου του 2008 έχει καθοριστεί ως η ημερομηνία για την τυποποίηση των τιμών […] Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να δημιουργήσει πιο ελκυστικά περιθώρια κέρδους για την αλυσίδα […] Θα δημιουργήσει μια κατάσταση που είναι αμοιβαία επικερδής. Έχουμε τη δέσμευση όλων των αλυσίδων και, με αυτό, όλες οι τιμές θα πρέπει να τυποποιηθούν για το κοινό, σχετικά με τη συμφωνημένη ημερομηνία, και σε όλα τα σημεία πώλησης.»

Προς το παρόν, το φαρμακευτικό καρτέλ αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν υπήρξε άμεση επικοινωνία μεταξύ των εταιρειών. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν ότι τα mails δεν αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο από το Ινστιτούτο και πως οι έρευνες δεν συμπεριέλαβαν τα φαρμακευτικά εργαστήρια, τα οποία ευθύνονται -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- για την προώθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

 

Πληροφορίες από: TeleSUR

Εκτύπωση άρθρου