Σημαντική Πτώση του Κόμματος των Εργατών (PT) στις Δημοτικές Εκλογές

Την Κυριακή, 2/9/2016, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δημοτικές εκλογές στη Βραζιλία από τότε που αποπέμφθηκε από την Προεδρεία η επικεφαλής του Κόμματος των Εργατικών (PT), Dilma Rouseff, και στη θέση της αναδείχτηκε ο Michel Temer, επικεφαλής του Βραζιλιάνικου Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (PSDB).

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν μάλλον συντριπτικά για το πρώην κυβερνόν κόμμα, εφόσον κατέγραψε τις μισές ψήφους σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2012, και έχασε το 60% των παραδοσιακών πόλεων που βρίσκονταν υπό την επιρροή του. Μοναδική εξαίρεση στα αρνητικά αποτελέσματα των υποψηφίων του ΡΤ υπήρξε ο δημοτικός Σύμβουλος Eduardo Suplicy, ο οποίος κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στη Βραζιλία.

Όσον αφορά στο αντίπαλον δέος του ΡΤ, το PSDB, κατάφερε να αυξήσει των αριθμό των δημάρχων που εξέλεξε σε 800, σχετικά με τους 695 που εξέλεξε το 2012, και να «πάρει» από το ΡΤ την πόλη του Σάο Πάολο. Μάλιστα, ο πλέον δήμαρχος του Σάο Πάολο, João Doria, έκανε μια δήλωση περί «αντι-πολιτικής», λέγοντας πως θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο επιχειρηματία παρά πολιτικό, δήλωση η οποία βρήκε απήχηση στον κόσμο, που πλέον αποστρέφεται την πολιτική λόγω των συνεχών σκανδάλων περί διαφθοράς που έρχονται στο φως.

Κοιτώντας τα αποτελέσματα και των υπολοίπων κομμάτων, το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL), που έχει αναφορά στο σοσιαλισμό, σημείωσε μικρή αύξηση των δημάρχων που κατάφερε να εκλέξει (από 49 σε 53), αλλά οι υποψήφιοί του σε πολλές πόλεις βρέθηκαν, παρά την αδυναμία τους να κερδίσουν την πρωτιά, ανάμεσα σε αυτούς που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Ανησυχία προκαλεί, όμως, και η άνοδος ακροδεξιών κομματικών σχηματισμών, που σχετίζονται με την ευαγγελική εκκλησία και την αστυνομία, που αύξησαν τον αριθμό των εκλογικών τους αντιπροσώπων σε πολλές περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δημοτικές εκλογές της Βραζιλίας είναι οι πρώτες στις οποίες απαγορεύτηκαν δια νόμου οι εταιρικές δωρεές στον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, λόγω της πληθώρας των σκανδάλων που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με χρηματισμό πολιτικών. Ο νόμος αυτός ευνόησε σε πολλές περιπτώσεις τους δεξιούς σχηματισμούς, οι οποίοι δέχονται μεγάλα ποσά από εξατομικευμένους υποστηρικτές ή αυτοχρηματοδοτούνται. Το PSDB ευνοήθηκε, επίσης, και από έναν άλλο νόμο, που ψηφίστηκε ένα χρόνο πριν, που μοίραζε το χρόνο τηλεοπτικής προβολής των κομμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων σε κάθε «συνασπισμό». Γράφοντας τα περισσότερα κόμματα στο συνασπισμό του, κέρδισε τηλεοπτικό χρόνο που άλλοι σχηματισμοί, όπως το PSOL, στερήθηκαν για τον ίδιο λόγο.

Με τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας να λαμβάνουν χώρα το 2018, το PSDB φαίνεται να έχει κερδίσει ένα σημαντικό προβάδισμα. Η περίοδος χάριτος, όμως, της δεξιάς δεν είναι σίγουρο για πόσο ακόμα θα κρατήσει, εφόσον συνεχώς ανακύπτουν καταγγελίες για «στημένες» δημοσκοπήσεις και διαδοχικά σκάνδαλα και για την κυβέρνηση Τemer, ενώ ήδη ο Temer έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του για την ψήφιση μιας σειράς μέτρων, όπως μείωση επιδοτήσεων για τρόφιμα, αύξηση του κόστους πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση και την εφαρμογή ακόμη μεγαλύτερων μέτρων λιτότητας, όπως τη μείωση δημοσίων δαπανών για την υγεία και την εκπαίδευση, την αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης και την ιδιωτικοποίηση των φυλακών και των νοσοκομείων.

Εκτύπωση άρθρου

Leave A Comment

Your email address will not be published.