Σχετικά

Το encuentro, όπως δηλώνει άλλωστε και το ονομά του, φιλοδοξεί να είναι ένας χώρος «συνάντησης» του ελληνικού κοινού με τη Λατινική Αμερική, το ιδιότυπο αυτό «εργαστήρι ονείρων» που άλλοτε μας συγκίνησε άλλοτε μας προβλημάτισε αλλά κυρίως μας επέτρεψε να στοχαστούμε ελεύθερα, να πιστέψουμε ότι σε πείσμα των καιρών τίποτα δεν είναι αδύνατο. Στόχος λοιπόν της ιστοσελίδας είναι η συνεχής και όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα εκεί καθώς και η παραγωγή και αναπαραγωγή υλικού που θα επιτρέπει όχι μόνο την εξοικείωση αλλά και τη σε βάθος κατανόηση των δυναμικών που διαπερνούν και διαμορφώνουν σήμερα κοινωνίες τόσο διαφορετικές όπως το Μεξικό, η Βενεζουέλα , η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Η δομή της σελίδας ακολουθεί την παραπάνω διττή στόχευση. Οι ενότητες πολιτική, κοινωνία και οικονομία είναι ενημερωτικού χαρακτήρα με έμφαση στην παροχή έγκυρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης ενώ η ενότητα του Παρατηρητηρίου είναι αφιερωμένη στην διακίνηση και παραγωγή αναλύσεων και κοινωνικο-πολιτικών μελετών με κύριο στόχο την προαγωγή και ανάδειξη της πλούσιας εμπειρίας των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών χωρών όπως η Βολιβία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, το Εκουαδόρ, η Χιλή και φυσικά η Βραζιλιά. Θεωρούμε ότι μια γόνιμη και κριτική προσέγγιση της πορείας των χωρών αυτών έχει σήμερα πολλά να προσφέρει σε όλες και όλους εκείνους που στοχάζονται και επιδιώκουν ένα άλλο μέλλον, πέρα και έξω από τα σφιχτά πλαίσια του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση φιλοδοξούμε η στήλη του παρατηρητηρίου να αποτελέσει βήμα ανοιχτού διαλόγου, ένα πεδίο σκέψης και προβληματισμού για όλα εκείνα που μας ενώνουν με λαούς και χώρες τόσο μακρινές αλλά και τόσο κοντινές με τη δική μας.

Πέραν όμως της ειδησεογραφίας και των πολιτικών αναλύσεων κεντρικό σημείο της πρωτοβουλίας αυτής είναι και η προαγωγή του λατινοαμερικάνικου πολιτισμού σε όλες τις ποικιλόμορφες εκφάνσεις του από τη λογοτεχνία και την ποίηση μέχρι τον κινηματογράφο και τη μουσική. Σε αυτά τα πλαίσια η σχετική ενότητα φιλοδοξούμε να αποτελεί μια περιήγηση στον πληθωρικό κόσμο του «μαγικού ρεαλισμού», της ποίησης του Νερούδα και του Νταλτόν, τα έργα της Κάλο, τις ταινίες του Γκουζμάν και του Αρισταράιν. Ενα σημείο επαφής για πολλές και πολλούς από εσάς με τον πολιτισμικό πλούτο, τα γράμματα και την ιστορία των λαών της λατινοαμερικάνικης ηπείρου.

Όσον αφορά τη διαχείριση της ιστοσελίδας αυτή γίνεται από συντακτική ομάδα ανοιχτή σε όποιον έχει το μεράκι και την όρεξη να ασχοληθεί.

Η ομάδα σύνταξης,
Οκτώβρης 2016