Συνάντηση του Μαδούρο με τον Πάπα

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, όπου είχε πάει προκειμένου να διαπραγματευτεί περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έκανε μια στάση στο Βατικανό, όπου και συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της καθολικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, μετά τη συνάντησή τους, ανακοινώθηκε ότι ο Πάπας μοιράζεται την ανησυχία του Μαδούρο για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση την οποία διέρχεται αυτή τη στιγμή η Βενεζουέλα και επιθυμεί να συμβάλει, με όποιον τρόπο μπορεί, στην υπεράσπιση των συνταγματικών θεσμών της χώρας, καθώς και να συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Βενεζουέλας. Παρακίνησε τους εκπροσώπους των κομμάτων να επιδιώξουν έναν ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δεινά του λαού της Βενεζουέλας και να προαχθεί μια νέα κοινωνική συνοχή στη χώρα. Η αντιπολίτευση απάντησε με επιφύλαξη στην πρωτοβουλία του Πάπα, με υπαινιγμό ότι θα συμμετάσχει αρκεί να μην το καρπωθεί μικροπολιτικά ο Μαδουρο.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση του Μαδούρο στη Βενεζουέλα τον κατηγορεί για «πραξικόπημα», λόγω της προσπάθειάς του να μπλοκάρει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Όσον αφορά στον ίδιο το λαό της Βενεζουέλας, πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το 75% των βενεζουελανών ψηφοφόρων αποδοκιμάζουν τον Πρόεδρο της χώρας, εντούτοις άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 51% των ερωτηθέντων προτιμάει να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μαδούρο, σε αντίθεση με το 43% που τάσσεται υπέρ της αλλαγής κυβέρνησης.

 

Εκτύπωση άρθρου