Σύναψη Διμερούς Συμφωνίας μεταξύ Βενεζουέλας και Κίνας

Η Βενεζουέλα επιβεβαίωσε την Τρίτη, 4/10/2016, το προχώρημα της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Βενεζουέλας και Κίνας, που σχετίζεται με ζητήματα ενέργειας, πετρελαίου, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, εμπορίου, υγείας, βιομηχανίας, υποδομών, αθλητισμού, πολιτισμού, αγροτικής παραγωγής και στέγασης.

Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος της Μικτής Ύπατης Αρμοστείας Κίνας-Βενεζουέλας (η οποία δημιουργήθηκε το 2001, προς επισφράγιση των καλών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών για 42 χρόνια), Ricardo Menéndez, ανακοίνωσε τα σχέδια σε μια συνέντευξη τύπου στο Καράκας, την ίδια στιγμή που η Υπουργός Εξωτερικής Πολιτικής της Βενεζουέλας, Delcy Rodríguez, συνάντησε τον ομόλογό τους από την Κίνα, Zhao Bentang, για τον ίδιο λόγο. Ο Menéndez επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση 338 έργων και δήλωσε πως άλλα 203 έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ 131 πρόσφατα προστέθηκαν στη διμερή συμφωνία, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι εδώ και ένα χρόνο υπάρχει επεξεργασία της συμφωνίας και ότι η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε ένα δάνειο 5 δισεκατομμυρίων προς τη Βενεζουέλα.

Ο Menéndez, αναλύοντας τη συμφωνία, είπε ότι η Μικτή Ύπατη Αρμοστεία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα δεκαετές πλάνο, που ενδεχομένως να εκτείνεται και μέχρι το 2039. Εν τω μεταξύ, η Rodríguez συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Κίνας στο Καράκας, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωση και των δύο χωρών στην επίτευξη της συμφωνίας. Επιπλέον, στην Κίνα ταξίδεψε και ο Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, ώστε να επιταχύνει την κοινωνικο-οικονομική συνεργασία, καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος της Βενεζουελάνικης πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA. Μετά από την επίσκεψη αυτή, δύο ακόμη κινεζικές εταιρείες γεωτρήσεων δέχτηκαν να εμπλακούν στην συμφωνία.

via venezuela analysis

Εκτύπωση άρθρου

Leave A Comment

Your email address will not be published.