“Ταβάνι” 20 Χρόνων στα Δημόσια Έξοδα Προτείνει η Κυβέρνηση Τεμέρ

Μαθητές και φοιτητές στη Βραζιλία έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις τουλάχιστον 1.108 δημοσίων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα, περίπου 200.000 μαθητές έχουν απέχει από τις κατατακτήριες στα πανεπιστήμια εξετάσεις και όλα αυτά φαίνεται να είναι μόνο η αρχή. Ο λόγος; Η συνταγματική αναθεώρηση που προτάθηκε από την «πραξικοπηματική» κυβέρνηση Τεμέρ και υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Συγκλήτου της Βραζιλίας.

Η λεγόμενη «PEC 55», δημιουργεί ένα «ταβάνι» στα δημόσια έξοδα, το οποίο θα είναι ανάλογο με τα ποσοστά πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς και δεν θα εξαρτάται, πλέον, από την αύξηση των εσόδων του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Τεμέρ, η αναθεώρηση αυτή θα βοηθήσει την οικονομία της Βραζιλίας, καθώς τα δημόσια έξοδα της χώρας το 2015 αποτελούσαν το 66.2% του ΑΕΠ. Η πρόταση θεσμοποιεί το νεοφιλελευθερισμό και αναγκάζει, επί της ουσίας, όλες τις επόμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές παροχές και τις δημόσιες υπηρεσίες. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για τα επόμενα 20 χρόνια, με μόνη δυνατότητα τροποποίησής του σε μια δεκαετία, από την τότε κυβέρνηση.

Η νεολαία της Βραζιλίας, που ήδη είχε δηλώσει την εναντίωσή της, τόσο στον τρόπο με τον οποίο ο Τεμέρ ανέλαβε την Προεδρεία της χώρας όσο και στο πολιτικό του σχέδιο για μειώσεις δημοσίων δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις, κινητοποιείται κατά χιλιάδες, μπλοκάροντας τις κατατακτήριες εξετάσεις σε 304 σχολεία και επιμένοντας στις καταλήψεις και τις πορείες.

Η αναθεώρηση, που πέρασε από την Επιτροπή με 19 ψήφους υπέρ και 7 ψήφους κατά, θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο για την τελική της έγκριση σε δύο στάδια ψηφοφορίας, στις 29 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που οι Συγκλητικοί απέρριψαν τροποποίηση που πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να εγκριθεί το εν λόγω νομοσχέδιο από την πλειονότητα των Βραζιλιάνων.

Εκτύπωση άρθρου