Τη Σύλληψη του Henry Kissinger Ζητάει ο Εγγονός του Salvador Allende

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Ένα γράμμα στο οποίο ζητάει από τις Νορβηγικές αρχές τη σύλληψη του πρώην Γραμματέα των ΗΠΑ, Henry Kissinger, δημοσίευσε ο εγγονός του Salvador Allende, επ’ αφορμής της πρόσκλησης του πρώτου από την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ να μιλήσει στο Όσλο μία μέρα μετά την τελετή απονομής των βραβείων.

Ο Pablo Sepulveda Allende είναι ένας από τους χιλιάδες που ζητούν τη σύλληψη του Kissinger, για τη συμβολή του τόσο στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Pinochet στη Χιλή και το όργιο καταστολής που ακολούθησε, με το πραξικόπημα του1973, όσο και για την εμπλοκή του στον πόλεμο του Βιετνάμ και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική.

«Αγαπητή Νορβηγία, συνέλαβε τον Henry Kissinger, τον άνθρωπο που οργάνωσε το πραξικόπημα στο οποίο δολοφονήθηκε ο παππούς μου.» γράφει ο Pablo Sepulveda Allende και συνεχίζει: «Όταν μια κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κάνει η Νορβηγία, είναι υπερβολικό να ζητάμε να κηρυχθεί persona non grata και να δικαστεί με βάση τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο ένας εγκληματίας πολέμου, που ευθύνεται για γενοκτονία, βασανιστήρια και στρατιωτικά πραξικοπήματα;» Μέσα στο γράμμα αναφέρει επίσης πως σοκαρίστηκε από το «αφιέρωμα» στον Kissinger, το οποίο κατά τη γνώμη του υποτιμά τα εκατομμύρια θυμάτων και σημειώνει ότι ο πρώην Γραμματέας των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της CIA, υποστήριξε και βοήθησε να οργανωθούν καμπάνιες πολιτικής τρομοκρατίας και δολοφονίες αριστερών, ιθαγενών, εργαζομένων που ήταν οργανωμένοι σε σωματεία και γενικότερα οποιουδήποτε στεκόταν εμπόδιο στα σχέδια των ΗΠΑ για έλεγχο της περιοχής της Λ. Αμερικής.

Ο Kissinger, που παραδοσιακά υποστήριζε τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, την εγκαθίδρυση δικτατοριών, και στρατηγικές βασανιστηρίων και «αντεπαναστάσεων» στη Λ. Αμερική, είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με το Βιετναμέζο ομόλογό του, Le Duc Tho, το 1973 –την ίδια χρονιά που έλαβε χώρα το πραξικόπημα του Pinochet. Τις ημέρες που ακολούθησαν το πραξικόπημα, χιλιάδες από τους υποστηρικτές του Allende δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν από στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ καθ’ όλη τη 17χρονη δικτατορία του Pinochet το στρατιωτικό καθεστώς σκότωσε είτε εξαφάνισε περισσότερους από 3200 ανθρώπους, ενώ βασάνισε περισσότερους από 28000. Στο μεταξύ, σε όλη τη Λ. Αμερική, ένας πόλεμος που είχε την υποστήριξη της CIA, γνωστός ως «Επιχείρηση Condor», και στόχευε στην εξουδετέρωση όσων δεν υποστήριζαν τις υποβοηθούμενες από τις ΗΠΑ δικτατορίες κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ήταν ο λόγος που περίπου 50000 άνθρωποι από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν με τη βία.

Τώρα, ο Kissinger παραβρέθηκε στα βραβεία Νόμπελ λόγω της βράβευσης του Κολομβιανού Προέδρου, Juan Manuel Santos, με το Νόμπελ Ειρήνης για την επιτυχή διαπραγμάτευση με τον τοπικό αντάρτικο στρατό, το FARC, μιας συνθήκης ειρήνης που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή –την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι του FARC, με αντίστοιχη συμβολή στην ίδια συνθήκη που τερμάτισε έναν εμφύλιο πόλεμο 52 ετών, ούτε αναγνωρίστηκαν ούτε προσκλήθηκαν στην τελετή.

Εν τω μεταξύ, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την απόδοση κατηγοριών στον Kissinger για εγκλήματα πολέμου. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός CodePink στις ΗΠΑ έχει επιδιώξει τη σύλληψή του από πολίτες, ενώ πιο πρόσφατα η οργάνωση RootsAction έχει ανεβάσει δημόσια μια αίτηση που ζητά τη σύλληψή του στη Νορβηγία, αίτηση η οποία είχε μαζέψει μέχρι την Κυριακή, που είναι η ομιλία του Kissinger στο Όσλο πάνω από 6700 υπογραφές.

«Η Νορβηγία άνοιξε τις πόρτες της σε χιλιάδες Χιλιανούς που δραπέτευσαν από το καθεστώς του τρόμου», παραθέτει ο Sepulveda στο γράμμα του. «Γι αυτό και είναι ασύλληπτο το ότι ο Kissinger αυτή τη στιγμή τιμάται από τη Νορβηγία με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.»

Εκτύπωση άρθρου