[ΒΙΝΤΕΟ] Τι σημαίνει να Είσαι Γυναίκα στην Πόλη του Μεξικό;

Φωτογραφία από printscreen στο Youtube

Δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα στην πόλη του Μεξικό. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που εγκληματικότητα και η εμπορία ναρκωτικών αποτελούν μια καθημερινότητα για την πόλη. Στην ίδια πόλη η βία κατά των γυναικών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στην καθημερινότητα των γυναικών στην περιοχή. Τα περιστατικά δολοφονίας, βιασμών, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης παντός τύπου κατατάσσουν την πόλη του Μεξικό σε μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις να ζει μια γυναίκα. Οι δολοφονίες γυναικών από άντρες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο από το 2008 και μετά επιτρέποντας δυστυχώς να εμφανιστεί ο όρος «γυναικοκτονία» στο λεξιλόγιό μας ώστε να περιγραφεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Οι υπόλοιπές μορφές σεξιστικής βίας επίσης παρουσιάζουν αύξηση σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σαφώς μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τυχαίο γεγονός καθώς για το Μεξικό η σεξιστική βία αποτελεί μια πρακτική που νομιμοποιείται μέσα από την εξουσία και τους μηχανισμούς της. Πολλά από τα περιστατικά βίας έχουν ως θύτες άνδρες των σωμάτων ασφάλειας ή και δημόσιους λειτουργούς. Υπάρχει δηλαδή μια μαζική συγκάλυψη των εγκλημάτων κατά των γυναικών από μεριάς των ανδρών με τη σιωπηρή συγκατάθεση της εξουσίας και της δικαιοσύνης.

Οι ανδρισμοί στην πόλη του Μεξικό με τον τρόπο που εκδηλώνονται έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική γεωγραφία της πόλης για τις γυναίκες που κατοικούν εκεί. Ο δημόσιος χώρος διαμορφώνεται από ένα ανδροκρατούμενο πλαίσιο δημιουργώντας «άβατες» περιοχές και επικίνδυνες πρακτικές (ντύσιμο, βάδισμα, επικοινωνία κ.α.) για τις γυναίκες. Οι ανδρισμοί έχουν επιβληθεί πάνω στην ίδια την παρουσία των γυναικών. Στο παρακάτω βίντεο μέσα από το φακό μιας κρυφής κάμερας, γυναίκες αποφασίζουν να δείξουν τη βία που υφίστανται απλά με μία βόλτα στην πόλη. Η ανδρική σεξουαλική ενεργητικότητα βρίσκεται παντού στο παρακάτω βίντεο με την συγκεκριμένη συμπεριφορά να μοιάζει τόσο φυσική που κανένας να μην δίνει σημασία ή να αντιδρά στην σεξιστική συμπεριφορά που υφίστανται αυτές οι γυναίκες απλά περπατώντας στους δρόμους.

Εκτύπωση άρθρου