Βραζιλία: δικαστής ζητά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Ένας από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, σχολίασε την πολιτική της χώρας γύρω από τα ναρκωτικά και υποστήριξε ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα βοηθούσε στην εξάλειψη της εκτεταμένης βίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

«Ή θα νομιμοποιήσουμε τη μαριχουάνα άμεσα ή θα το κάνουμε στο μέλλον, αφού θα έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια και θα έχουμε φυλακίσει χιλιάδες», δήλωσε ο Δικαστής Roberto Barroso την Παρασκευή.

«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου οι επιπτώσεις των ναρκωτικών αφορούν τους πελάτες, το πρόβλημα στη Βραζιλία έγκειται στην εξουσία που ασκούν οι διακινητές ναρκωτικών σε φτωχές γειτονιές», συνέχισε ο Barroso.

Ο δικαστής υποστήριξε ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να παραδειγματιστεί από την Ουρουγουάη, η οποία το 2013 έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε πλήρως την πώληση και παραγωγή της μαριχουάνας.

«Αν αυτό φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να σκεφτούμε και τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης… Αν θέλετε να αφαιρέσετε τη δύναμη των διακινητών, θα πρέπει να νομιμοποιήσετε και την κοκαΐνη», είπε ο δικαστής.

«Δεν είμαι σίγουρος για το αν η πρόταση μου θα λύσει το πρόβλημα, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ούτε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών θα το κάνει… Δεν γίνεται να επαναλαμβάνουμε συνέχεια τα ίδια λάθη», συνέχισε. Η έκκληση για νομιμοποίηση έρχεται σε μία στιγμή όπου η Βραζιλία καλείται να αντιμετωπίσει τις αναταραχές στις φυλακές, την ανασφάλεια και τη βία εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της χώρας.

Οι αναταραχές πυροδοτούνται από αντίπαλες συμμορίες που συνωστίζονται στις φυλακές. Μόνο το 2017, έχουν σκοτωθεί εκατό άνθρωποι.

Όταν το 2006 ψηφίστηκε ένας νόμος που έδινε στους δικαστές την εξουσία να αποφασίζουν ποιος είναι διακινητής και ποιος όχι, ο πληθυσμός των φυλακών αυξήθηκε κατά 55%. Πρόκειται για τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι βραζιλιάνοι πολιτικοί προσανατολίζονται σε μία πιο σκληρή αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να κόψουν την τεράστια, ομολογουμένως, εισροή των ναρκωτικών στη χώρα. Η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης στον κόσμο και αποτελεί βασική χώρα διέλευσης για την εξαγωγή των ναρκωτικών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πηγή: teleSUR
Εκτύπωση άρθρου