Βραζιλία: Επιθετικές Κινήσεις Τεμέρ στο Πεδίο της Οικονομίας

Εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Γερουσία της Βραζιλίας μία αμφιλεγόμενη συνταγματική τροπολογία, βάσει της οποίας δύναται να παγώσουν οι δημόσιες δαπάνες για τα επόμενα 20 χρόνια. Η τροπολογία, ευρύτερα γνωστή με το όνομα PEC 55, αποτελεί την πιο φιλόδοξη μέχρι στιγμής κίνηση του Μισέλ Τέμερ, ο οποίος, αν και μη εκλεγμένος, φαίνεται ότι διατίθεται να αξιοποιήσει την κρίση του Εργατικού Κόμματος (PT) της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, προκειμένου να επιβάλλει σειρά διαρθρωτικών μέτρων.

Κεντρικό στοιχείο της πρότασης Τέμερ, η οποία συγκέντρωσε άνετη πλειοψηφία με 55 ψήφους υπέρ και μόλις 16 κατά, αποτελεί η πρόβλεψη ότι τα ομοσπονδιακά έξοδα θα περικόπτονται αυτόματα για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την Προεδρία, το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των υφεσειακών τάσεων και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της βραζιλιάνικης οικονομίας. Όπως σημειώνουν όμως οι επικριτές της, η τροπολογία όχι μόνο θέτει υπό αμφισβήτηση κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα, πλήττοντας το προνοιακό σύστημα και τα προγράμματα εστίασης για τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και την ανάκαμψη βασικών δεικτών της οικονομίας, που είχε καταγραφεί λίγο πριν την αποπομπή της προέδρου Ρούσεφ.

Πέραν όμως της τροπολογίας καθ’ εαυτής, σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί η εμπλοκή στην όλη διαδικασία και του στενού συμμάχου του Τέμερ και επικεφαλής της Γερουσίας, Ρενάν Καλέιρος, ο οποίος παραμένει στην θέση του παρά τις διώξεις που άσκησαν εναντίον του οι εισαγγελικές αρχές για οικονομικές και άλλες παραβάσεις. Κίνηση που σχολιάστηκε εκτεταμένα τόσο σε εγχώριο όσο και διεθνές επίπεδο, δεδομένου άλλωστε ότι κεντρικό σύνθημα του ίδιου του Τέμερ αποτελούσε -υποτίθεται- η κάθαρση του πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datafolha που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, το 60% των Βραζιλιάνων αντιτίθεται στην ρύθμιση, η οποία αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις παροχές προς τους νέους, τους ανέργους και τους χαμηλοεισοδηματίες που στηρίζονται περισσότερο στις κρατικές επιχορηγήσεις και την πρόνοια. Πλήθος κοινωνικών κινημάτων και βουλευτών της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την οργή τους για τις προωθούμενες αλλαγές τις οποίες ο Φίλιπ Άλστον, επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε, χαρακτήρισε την περασμένη Παρασκευή ως «ένα ακραίο μέτρο που στερείται κοινωνικής ευαισθησίας». Στα πλαίσια αυτά  την Δευτέρα έλαβαν χώρα στο Ρίο και άλλες μεγάλες πόλεις μαζικότατες συγκεντρώσεις δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και συνδικάτων.

Παρά τις αντιδράσεις όμως και με δεδομένη όπως αναφέρθηκε και πριν την σχετική αποδιάρθρωση της αντιπολίτευσης μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ και τους κλυδωνισμούς στο Εργατικό Κόμμα, η κυβέρνηση Τέμερ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσο πολιτικό πρόβλημα, καθότι ελέγχει και τα δύο νομοθετικά σώματα με σχετική άνεση. Υπό αυτή την έννοια, η υπερψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας φαίνεται να είναι προάγγελος σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο της οικονομικής και προνοιακής πολιτικής.

 

Εκτύπωση άρθρου