Μείωση Μισθών σε Όσους Συμμετέχουν σε Απεργίες Προτείνει η Κυβέρνηση Τεμέρ

Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Ο Πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ δέχεται σκληρή αποδοκιμασία από τους Βραζιλιάνους, καθώς χιλιάδες πολιτών συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την Πέμπτη, που η χώρα γιόρταζε την Ημέρα του Δημόσιου Υπαλλήλου,τη μείωση των μισθών των κρατικών υπαλλήλων που συμμετέχουν στην απεργία. Πρόκειται για μία απόφαση που δέχτηκε σφοδρή κριτική από εργατικά σωματεία και πολιτικούς, αφού επιτίθεται σε ένα θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων.

Το δικαστήριο ενέκρινε με 6 προς 4 ψήφους τη μείωση των μισθών σε συνάρτηση με τις μέρες που ο κάθε εργαζόμενος συμμετείχε στην απεργία.

«Δεν θα κάνουμε πίσω εξαιτίας αυτού του εκφοβισμού», δήλωσε ο  Sergio Ronaldo da Silva, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Εργατών στην Ομοσπονδία Δημόσιων Υπαλλήλων, που συνδέεται με την Ένωση των Εργατικών Κέντρων. Η Ομοσπονδία Δημόσιων Υπαλλήλων περιλαμβάνει 36 σωματεία τα οποία εκπροσωπούν το 61.5% των ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων από το σύνολο των 1.3 εκατομμυριών.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Douglas Izzo, δήλωσε ότι αυτό το μέτρο έρχεται σε μία συγκυρία που πολλοί εργαζόμενοι κινητοποιούνται ενάντια στην επίθεση που ετοιμάζεται απέναντι στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα από την κυβέρνηση του Μικέλ Τεμέρ.

«Δυστυχώς, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις και τις επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα πραγματοποιούνται το Ανώτατο Δικαστήριο», λέει ο Izzo. «Είναι ένας τρόπος να αναστείλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων».Η ανακοίνωση προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων των οποίων ηγούνται κοινωνικά κινήματα και εργατικά σωματεία καταλαμβάνοντας τους δρόμους της Βραζιλίας. Στην αρχή στόχευαν στην καταγγελία του «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» που καθαίρεσε την Dilma Rousseff και τώρα στην καταγγελία των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης του προέδρου Michel Temer.

Στην πιο πρόσφατη διαδήλωση στο Rio de Janeiro βγήκαν χιλιάδες ανθρώπων στους δρόμους για να τοποθετηθούν εναντίον των αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, γνωστών ως PEC 241. Πρόκειται για μία πρόταση εκκρεμεί και που θα θεσμοποιήσει το νεοφιλελευθερισμό και τη μείωση των δημόσιων δαπανών, συναρτήσει του μεγέθους του πληθωρισμού, μέχρι το 2037.
Πηγή: Telesur
Εκτύπωση άρθρου