Υπεγράφη η Eιρηνευτική Συμφωνία F.A.R.C – Κολομβιανής Κυβέρνησης

Φωτογραφία του EFE via TeleSUR

Υπεγράφη χθες στη Μπογκοτά η αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών των F.A.R.C. κλείνοντας καθώς φαίνεται οριστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία η νέα συμφωνία θα εγκριθεί από το Κογκρέσο στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς να αναμένεται κάποιο απρόοπτο δεδομένου ότι ο συνασπισμός υπό τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο σώμα.

Όπως όλα δείχνουν η 24η Νοεμβρίου θα είναι και η επίσημη μέρα λήξης του μακροβιότερου εμφυλίου πολέμου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η επίσημη αναγγελία της συμφωνίας παραμένει βαριά η σκιά που άφησε πίσω της η αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου για την επικύρωση του αρχικού ειρηνευτικού σχεδίου που είχε υπογραφεί πανηγυρικά στην Καρταχένα στις 26 Σεπτεμβρίου παρουσία πλήθους ξένων ηγετών.

Η νέα συμφωνία ικανοποιεί αρκετά από τα αιτήματα της πιο αντιδραστικής πτέρυγας της κολομβιανής δεξιάς η οποία πρωτοστάτησε υπό τον πρώην πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε στην καμπάνια υπέρ του Όχι στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα λοιπόν με το αναθεωρημένο σχέδιο οι δικαστικές αρχές αποκτούν μεγαλύτερη ευχέρεια στη δίωξη μελών των F.A.R.C. που κατηγορούνται για εμπλοκή στο εμπόριο ναρκωτικών, πρώην αντάρτες απαγορεύεται να κατέλθουν ως υποψήφιοι σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες που θα δημιουργηθούν στις απο-στρατιωτικοποιημένες ζώνες ενώ ενισχύονται και οι εγγυήσεις προς τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης μέσω προβλέψεων για ισχυρότερη παρουσία των αρχών στις αγροτικές ζώνες όπου οι F.A.R.C είχαν συγκριτικά μεγαλύτερο έρεισμα. Παρ’ όλα αυτά, αιτήματα όπως η πλήρης απαγόρευση συμμετοχής των πρώην ανταρτών στις εκλογικές διαδικασίες δεν έγιναν αποδεκτά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Σάντος, που βραβεύτηκε με το νόμπελ ειρήνης πριν ένα μήνα για το ρόλο του στην επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι εντός 150 ημερών οι F.A.R.C θα αποτελούν παρελθόν με τον οπλισμό τους να έχει κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ που θα επιβλέπουν την όλη διαδικασία. Από την πλευρά του ο ηγέτης των F.A.R.C, Ροντρίγο Λορντόνιο Ετσεβερί, γνωστός και ως Τιμοτσένκο, έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα εγγυηθεί την ομαλή εξέλιξη της όλης διαδικασίας. Κάτι που όπως τόνισε είναι μονόδρομος «προκειμένου να οικοδομηθεί η δημοκρατική συνύπαρξη, η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη» στη χώρα. Συμπλήρωσε επίσης ότι «πρωταρχική εθνική απαίτηση είναι η μη χρήση όπλων στην πολιτική» αλλά και η εγγύηση «του δικαιώματος στη διαφωνία, στην άσκηση αντιπολίτευσης».

Εκτύπωση άρθρου